25 лип. 2011 11:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

36

0

У Азарова придумали, як забезпечити вінницьких селян медициною

У Азарова придумали, як забезпечити вінницьких селян медициною

У Вінницькій області кадровий дефіцит долатимуть шляхом перепідготовки дільничних терапевтів та педіатрів у сімейних лікарів


У Азарова придумали, як забезпечити вінницьких селян медициною

На сьогодні в Україні існує гостра нестача кадрів медичних працівників первинної ланки допомоги. У Вінницькій області кадровий дефіцит долатимуть шляхом перепідготовки дільничних терапевтів та педіатрів у сімейних лікарів. Хоча не всім лікарям подобаються реформи але вибір у них не великий – або перенавчатись, або звільнятись.

Для того щоб підтримати лікарів, які працюють в первинній ланці надання медичної допомоги покращено соціальні гарантії для медичних працівників. Так з 1 липня 2011 року збільшились посадові оклади медичним працівникам в тому числі працівникам 1-7 тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки. Також випускники медичних навчальних закладів, які зобов’язуються відпрацювати не менше 3 років у сільській місцевості отримають одноразову допомогу до 5 мінімальних зарплат. У період підвищення кваліфікації лікарям зберігається зарплата за сумісництвом.

За словами Олександра Аніщенка, у МОЗ напрацювали введення надбавки для лікарів в сільській місцевості. «Ми повинні в селі створити нормальні умови для роботи і проживання, та забезпечити нормальну оплату праці для медичних працівників які працюють в сільській місцевості», - повідомив він.

Лікарі, які працюватимуть на селі повинні бути забезпечені житлом. Щороку на Вінниччині зростає кількість сільських закладів охорони здоров'я і відсутність службового житла, в медичних працівників, негативно впливає на доступність та якість медичної допомоги, стан здоров'я населення. Для підтримання медичних працівників які надають первинну медико-санітарну допомогу, Міністерство охорони здоров'я України розробило Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Переліку категорій працівників, яким може бути надано службові жилі приміщення», що дасть змогу забезпечити лікарів та молодших спеціалістів з медичною освітою службовим житлом.

Але за словами Олександра Аніщенко, питання щодо забезпеченості житлом медичних працівників поки що на стадії обговорення. «Нам потрібно розробити чіткий механізм надання житла. Для того щоб отримати жило з лікарями повинні підписуватись контракти на відпрацювання. Працівник повинен відпрацювати 10-15 років, а не так, що держава надала службове житло, його через рік приватизували і звільнились з роботи», - повідомив О. Аніщенко.

Довідка.

У Вінницькій області проживає близько 1млн. 620 тис населення, більше 65% якого є сільським населенням. 90% обсягів медичної допомоги потрібні в закладах первинної медико-санітарної допомоги.

ВИННИЦА.info

 


0
0