28 серп. 2014 10:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Влада
0

47

0

У Гройсмана зробили перший крок щоб переполовинити контролюючі органи

У Гройсмана зробили перший крок щоб переполовинити контролюючі органи

Проведено перший етап реформи державних контролюючих органів


У Гройсмана зробили перший крок щоб переполовинити контролюючі органи

З 1032 контрольних функцій, які належать різним центральним органам виконавчої влади (ЦОВВ), має залишитися 680, а кількість органів, що здійснюють контрольні функції, буде скорочено на 51% – ці та інші плани щодо впровадження реформи державних контролюючих органів презентував 27 серпня на засіданні Уряду Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Про це повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду.

За словами В. Гройсмана, Уряд завершив перший етап реформи, створивши цільову модель системи центральних органів виконавчої влади.

«Ми сьогодні маємо неефективну систему державного контролю і нам потрібно її змінити, забезпечити ефективний контроль, зниження тиску на бізнес. Представники бізнес-кіл говорять про те, що є достатньо серйозний тиск на бізнес з боку контролюючих структур. Цифри, які сьогодні називають експерти, і які є поза зоною оборотів економіки, просто шалені. Це говорить про функціонування корупційних схем, і наші відповідні дії будуть спрямовані на те, щоб зменшити рівень корупції», – підкреслив Володимир Гройсман.

Створення цільової моделі системи центральних органів виконавчої влади є першим етапом до перерозподілу функцій, усунення їх дублювання, передачу деяких функцій на рівень органів місцевого самоврядування, усунення функціональних конфліктів, оптимізацію чисельності працюючих, ліквідацію певних  ЦОВВ тощо.

За його словами, робоча група, до якої увійшли представники Адміністрації Президента, Міністерства юстиції, Мінекономрозвитку, Нацдержслужби, а також представництва ЄС в Україні, Європейської бізнес асоціації, Міжнародної фінансової корпорації, Американської торгової палати, експертних кіл, в тому числі, представників громадського сектору, підготовлено реєстр з 1032 контрольних функцій ЦОВВ, здійснено їх аналіз на предмет надлишковості, згруповано за відповідними сферами контролю.

«Ми маємо скоротити кількість центральних органів виконавчої влади поки що з 75 до 60 (скорочення на 20%), центральних органів влади з контрольними функціями – з 56 до 27 (скорочення  – 51%), кількість контрольних функцій – з 1032 до 680 (скорочення  – 34%)», – зазначив Володимир Гройсман.

Він повідомив, що скорочення штату контролюючих по центральному апарату ЦОВВ кладе 56% – з 2544 до 1440 працівників.

«Ми маємо перетворити кількість на якість . Це мають бути якісні структури, які виконують свої безпосередні функції, мають оптимізовану кількість працівників і достатньо серйозну базу для того, щоб це забезпечувати», – наголосив Віце-прем`єр.

Він також поінформував, що деякі надлишкові центральні органи виконавчої влади будуть скасовані (серед них – державна пробірна служба та держінспекція з контролю за цінами), а деякі функції і напрямки діяльності – консолідовані в одному органі виконавчої влади.

Володимир Гройсман поінформував, що протягом двох місяців Уряд відпрацює кожне положення по кожному центральному органу виконавчої влади відповідно до нової моделі функціонування системи.

Надалі необхідне внесення змін у 178 законів та 78 урядових актів.

«Наша мета – зменшення кількості контрольних функцій, зменшення будь-якого тиску на господарський сектор і в тому числі, на суспільство. Ми створимо цільові групи за напрямками і спільно з нашими міжнародними партнерами, враховуючи європейський досвід – один  з самих ефективних і самих якісних, створимо сучасну систему контролю в державі, яка буде виконувати основну функцію – не заважати і забезпечувати те, заради чого створюються органи державної влади. Я розумію, що є ті, для кого це буде боляче, але ми далі будемо виконувати ті завдання, які поставлені Урядом і Прем’єр-міністром України», - сказав Володимир Гройсман.

ВИННИЦА.info


0
0