26 жовт. 2018 13:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

55

0

У кого буде газ? Або хто залишиться у холод без газу?

У кого буде газ? Або хто залишиться у холод без газу?

 У кого буде газ? Або хто залишиться у холод без газу?


У кого буде газ? Або хто залишиться у холод без газу?

 Згідно діючого законодавства НАК «Нафтогаз України» на сьогодні є єдиним постачальником природного газу для виробників теплової енергії і лише він як постачальник має визначати – кому з тепловиків подавати газ, а кому ні.

Обов’язковою умовою отримання газу такими споживачами є наявність заведених для них номінацій НАК «Нафтогаз України» та їх підтвердження АТ «Укртрансгаз».

Наразі підприємствам ТКЕ  підтверджені обсяги споживання ресурсу лише до 27 жовтня 2018 р. На підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 р. № 838 повноваження НАК «Нафтогаз України», як постачальника газу зі спеціальними обов’язками, продовжені до 01 листопада 2018 р. Дана постанова набуває чинності з 27 жовтня 2018 р.

Назавтра усі тепловики Вінниччини без номінацій!!! Відповідно, підприємства ТКЕ мають в терміновому порядку укласти з НАК «Нафтогаз України» додаткові угоди про виділення лімітів газу на період до 01 листопада 2018 р.

ПАТ «Вінницягаз» не зможе подати газ споживачам, які не матимуть підтвердженого обсягу на відповідний розрахунковий період.

Строки занадто стислі. На вулиці стрімко холоднішає. На кого Уряд покладе спеціальні обов’язки постачальника газу для підприємств ТКЕ з 1 листопада, досі не відомо.

Крім того, НАК «Нафтогаз України» отримав право з 1 грудня 2018 р. ініціювати та надавати відповідні доручення газорозподільним підприємствам на відключення  будь-яких підприємств ТКЕ з причин заборгованості за спожитий газ, навіть якщо на вулиці температура навколишнього середовища -30 С. Газорозподільні підприємства, в тому числі ПАТ «Вінницягаз», в такій ситуації виступатимуть лише «інструментом». Вони будуть вимушені виконати вказівку «Нафтогазу» та припинити розподіл блакитного палива боржникам незалежно від пори року та температури за вікном. Отримати знову газ виробники теплової енергії зможуть лише після вирішення з НАК «Нафтогаз України» питання погашення боргів та виділення їм номінацій.

Якщо  НАК «Нафтогаз України» надасть доручення на  відключення котелень ТКЕ – це неминуче призведе до техногенної катастрофи та значних матеріальних збитків, які можуть у рази перевищувати саму суму заборгованості. Це загрожує тим, що серед зими сотні тисяч сімей Вінниччини можуть залишитися без тепла.

«У випадку отримання доручень постачальника газу на відключення тепловиків, ПАТ «Вінницягаз» негайно буде інформувати про це виробників тепла, обласні та місцеві органи влади з копією до НКРЕКП. Однак, якщо впродовж двох наступних днів з дня отримання доручення на відключення, НАК «Нафтогаз України» не врегулює усі проблемні питання з підприємством ТКЕ або не відмінить попереднє доручення, ми будемо вимушені проінформувати таких споживачів та розпочати заходи з припинення газопостачання таких об’єктів.», - пояснює технічний директор ПАТ «Вінницягаз» Володимир Білаш.

Відновлення газопостачання виробнику тепла здійснюватиметься протягом двох днів після отримання відповідного письмового звернення від НАК «Нафтогаз України» та відшкодування Оператору ГРМ витрат на припинення та відновлення газопостачання.

Для недопущення техногенної катастрофи ПАТ «Вінницягаз» на початку жовтня надіслані листи  виробникам теплової енергії, обласним та місцевим органам влади, аби вони заздалегідь владнали всі проблемні питання з НАК «Нафтогаз України». Впродовж опалювального сезону підприємства ТКЕ мають постійно тримати на контролі наявність у них номінацій на постачання газу, аби не допустити техногенної катастрофи та не залишити людей без тепла.

Довідка.

Основною сферою діяльності ПАТ «Вінницягаз» є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінниччини становить 54 %. Природний газ отримують 448 451 сім’я і майже 6074 підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять  821 494,340 тис. кубометрів природного газу на рік. ПАТ «Вінницягаз» входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2017 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.

Матерал прес-служби Регіональної газової компанії «Вінницягаз»