6 квіт. 2016 16:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

59

0

У кого з вінничан немає гарячої води і чому?

У кого з вінничан немає гарячої води і чому?

 Чому вінничанам відключили гарячу воду?


У кого з вінничан немає гарячої води і чому?

 У Вінниці частина жителів, які не мають індивідуального опалення 1 квітня залишились без гарячої води і тепла.

Якщо з відключенням опалення проблем немає, адже відповідно до постанови Кабміну, опалювальний сезон завершується при середньодобовій температурі протягом трьох днів вище 8 градусів тепла, то відсутність гарячої води може суттєво вплинути на суми в платіжках в кінці місяця, адже воду доводиться гріти не дешевим газом.

Найбільші підприємства, які постачають тепло споживачам у Вінниці це КП «Вінницяміськтеплоенерго», КП «Вінницяоблтеплоенерго» та ВАТ «Маяк». Повністю без гарячої води залишились мешканці, яких обслуговує ВАТ «Маяк». Не всі, але більшість котелень інших підприємств продовжують працювати.

Зателефонувавши до теплопостачальних компаній, всі як один говорили, в нас немає газу, звертайтесь з питаннями у «Вінницягаз».

Чому ж багато мешканців Вінниці залишилися без гарячої води?

У «Вінницяміськтеплоенерго» повідомили, що ПАТ «Вінницягаз» не дав лімітів на газ, тому одна їх котельня наразі не працює.

«Вінницяміськтеплоенерго» має по місту 10 котелень, одна з них - на Пирогова, 144 не працює. Дана котельня обслуговує 3 будинки по вул.. Пирогова № 144, №146 та № 148. Інші котельні поки що працюють», - повідомили в диспетчерській.

У «Вінницяоблтеплоенерго» відмовились коментувати ситуацію.

Щодо головного «винуватця» - ПАТ «Вінницягаз», то прес-секретар підприємства Оксана Поліщук повідомила, що теплопостачальним компаніям відключили газ через невчасно укладені договори з НАК «Нафтогаз» та через борг.

«Є норми, які регулюють ринок природного газу. В кодексі прописано, що теплопостачальні компанії повинні попередити постачальника газу – НАК "Нафтогаз", скільки вони збираються купити в нього цього місяця газу. «Нафтогаз» цю номінацію підтверджує і дає нам номінацію, щоб ми знали, скільки давати газу.

До 1 квітня вони були на одних договорах, з 1 квітня спливав термін дії, вони не переглянули нові стосунки з «Нафтогазом». Плюс теплопостачальні підприємства мають заборгованість перед ПАТ «Вінницягаз», вони мали розрахуватись.

Ми змушені були припинити подачу газу, бо росте заборгованість, тому що якщо вони продовжують споживати газ, то вони автоматично множать нашу заборгованість. Ми надсилали їм попередження і пропозицію щоб вони добровільно звернулись до нас з проханням опломбувати їх газоспоживаюче обладнання. Більшість відгукнулись на цю пропозицію. Ті хто не опломбував ризикують попасти під штрафні санкції, тому що вони споживають газ незаконно», - повідомила Оксана Поліщук.

У «Вінницягаз» зазначили, що по області було опломбовано 113 котелень.

«По області в нас є 142 котельні, з них в 113 було припинено постачання газу. Ще 29, це «Вінницяміськтеплоенерго» та «Вінницяоблтеплоенерго» не допустили представників ПАТ «Вінницягаз», - повідомила Оксана Поліщук.

Директор департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Вінницької міської ради Олексій Пидоченко зазначає що проблема з НАК «Нафтогаз» і теплопостачальними підприємствами не лише у Вінниці.

«Питання до НАК «Нафтогазу» України: «чому вони не виділили ліміти, чому вони не підписали договори»? Теплопостачальні підприємства м. Вінниці подали заявки, а НАК «Нафтогаз» їх просто не підписав. Така ситуація по всій Україні», - говорить Олексій Пидоченко.

За словами посадовця, у вінничан буде гаряча вода в кранах, коли НАК «Нафтогаз» дасть ліміт на газ теплопостачальним підприємствам.

ВИННИЦА.info