16 лип. 2014 10:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Україна
0

47

0

У Москві прощаються з Валерією Новодворською

У Москві прощаються з Валерією Новодворською

У Москві прощаються з Валерією Новодворською


У Москві прощаються з Валерією Новодворською

У Москві в Сахаровському центрі розпочалася громадянська панахида за відомою опозиційною політичною діячкою Валерією Новодворською.

Валерія Іллівна померла 12 липня на 65 році життя від інфекційно-токсичного шоку в реанімації однієї з московських лікарень.

Поховання видатної опозиціонерки відбудеться на Донському кладовищі російської столиці.

Валерія Новодворська народилася 17 травня 1950 в місті Барановичі, Білоруської РСР. У 1977 році закінчила вечірній факультет іноземних мов Московського обласного педагогічного інституту імені Крупської.

Ще із ранньої молодості вона стала критикувати владу, а в 19-річному організувала підпільну студентську групу, в якій обговорювалася необхідність повалення комуністичного режиму шляхом збройного повстання.

За це Новодворська піддавалася переслідуванням з боку радянської влади. Її кілька разів відправляли невеликі терміни до психіатричних лікарень, у неї неодноразово проводилися обшуки, вона піддавалася затримань і неодноразовим арештам.

Для України Новодворська стала символом того, що росіяни все ж можуть бути братнім, але рівноправним народом. Останні роки свого життя вона активно захищала позиції українського народу та жорстко критикувала загарбницькі дії Путіна.

Новодворська – одна із небагатьох російських політиків, які публічно підтримували Помаранчеву революцію та засуджували агресію Росії щодо Грузії у 2008 році.

У 1992 році за підтримку демократичних процесів у колишніх радянських країнах президентом Грузії Звіадом Гамсахурдія ій було надано громадянство Грузії.

Від 1990 року Валерія Іллівна була парафіянкою Української автокефальної православної церкви.

5 канал


0
0