16 берез. 2017 12:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

97

0

У селі на Вінниччині тільки зараз демонтували бюст Кірову

У селі на Вінниччині тільки зараз демонтували бюст Кірову

Після демонтажу пам’ятника  Кірова шукають спонсорів, щоб замінити його на Шевченка 


У селі на Вінниччині тільки зараз демонтували бюст Кірову

12 березня у селі Мізяківські Хутори Вінницького району знесли пам’ятник Кірову, який стояв у центрі населеного пункту близько 60 років.

«Нещодавно до мене звернулися жителі Мізяківських Хуторів. Розповіли про те, що у них прямо в центрі села й досі стоїть пам’ятник Кірову. Як відомо, Сергій Миронович Кіров, справжнє прізвище якого – Костріков, був  радянським політичним діячем. Серед тодішніх партійних лідерів, він займає особливе місце. Був другом і соратником Сталіна. Одним з головних втілювачів в життя ідей «вождя». За рік після прийнятого закону про декомунізацію, це неприпустимо, що його постамент досі був не демонтований. Тиждень тому я приїхав у село подивитися на ситуацію. Бюст дійсно там знаходився. Вразило те, що він ще був пофарбований золотистою фарбою. Спочатку було бажання самотужки розбити того пам’ятника, про що навіть повідомив селянам. Та всі ми цивілізовані люди. Почав збирати запити та документи, аби конструктивно та у правовому аспекті домогтися демонтажу», - розповідає Вінниця.info громадський діяч Олександр.

16 березня активіст прибув у село з пакетом документів. Але бюсту Кірову там вже не було. На землі й досі залишаються сліди від коліс вантажівки.

У селі на Вінниччині тільки зараз демонтували бюст Кірову

У селі на Вінниччині тільки зараз демонтували бюст Кірову - фото 2

«Пам’ятник знесли чотири дні тому. Ми переговорили з мешканцями села, вони підтримали демонтаж. Тепер надійшла пропозиція на місце поставити постамент Шевченку. Знову чекаємо обговорення з громадою. Так, як основу пам’ятника Кірову залишили, його місце якнайкраще може замінити Кобзар.   Тому, після рішення селян займемося цим питанням. Необхідно знайти спонсорів на новий бюст. Думаю, проблем з цим не виникне. А от чому довго не зносили Кірова? Ну зрозумійте, сільський колгосп раніше носив його ім’я. Люди за свою важку роботу отримували нагороди його іменем та ордени. Але тепер його признали катом. Фарбували ми його три роки тому», - поясним Вінниця.info сільський голова Мізяківських Хуторів Василь Король.  

У селі на Вінниччині тільки зараз демонтували бюст Кірову - фото 3

Попри закон про декомунізацію, у багатьох населених пунктах й досі залишається чимало символік радянського періоду.

«Як показує практика, самим жителям необхідно реагувати та зв’язуватися з громадськими діячами, звертатися до відповідних інстанцій, щоб позбутися нарешті символік тотальних терорів, репресій та гибелі мільйонів невинних. Люди мають бути більш активними. Адже, під лежачій камінь вода не тече», - зауважив Олександр.

 

Вінниця.info