14 жовт. 2018 09:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

114

0

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото

 


У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото

Двоє фермерів з села Мухівці на Вінниччині розпочали виробництво елітної молочної продукції, яка знана у Греції та Кіпрі. Йогурти, бринза із італійськими травами та сир Халумі. На створення невеличкого виробництва за основу взяли французькі угіддя. До справи підійшли не стандартно. Замість сотень корів – лише вісімдесят. Але елітних порід. Свою родинну ферму бізнесмени називають – переворотом у вітчизняному тваринництві. Але виходити на міжнародний ринок з натуральною продукцією не хочуть.

«Чотири корови монбельярдської породи, орендовані приміщення та поля. З цього дев’ять років тому почалось створеннянашої невеличкої ферми. Але задум був грандіозним – не продавати молоко чи м’ясо заготівельникам, а робити з нього натуральні йогурти, кефір та сири. Унікальні рецепти збирали по всьому світу. Домашній сир, наприклад, аж двадцять годин варимо за аутентичним, українським», - каже Юлія Храновська, технолог.

Творог вимішується вручну. Для досягнення рівномірної температури по всій ємності. Відігрівається  до температури 53-54 градуси. Потім охолоджується і відкидається у лавсанові мішки.

«Бринза з італійськими травами, грецький сир і халумі. Халумі – це сир, який смажиться. Країною походження є Кіпр. На Кіпрі його виготовляють із суміші трьох молок, ми ж виготовляємо лише з коров’ячого молока. Смажемо», - продовжує технолог.

Зауважує, секрет смаку у якості та жирності молока.Одна корова на день дає не менше тридцяти літрів молока. В ньому багато білка. Для цього тварин годують кормом за власним рецептом, аби потім до кефіру, йогуртів та сирів не додавати жодних хімічних домішок. Унікальний раціон розробляли цілий рік. Секретні складові – не розголошують.

«А ще худобі потрібен не аби який догляд. Тут їх не прив’язують та не зачиняють у фермах. Навіть взимку корови гуляють на подвір’ї», - зауважує ветеринар Федір Бондарчук.

Доять корів – лише апаратами. На одну витрачають пів хвилини. Це не аби як важливо, говорять фермери. Тоді молоко не втрачає поживні та корисні речовини..

На фермі виготовляють понад тридцять видів продукції. Але невеликими партіями. Лише під замовлення. Адже екологічні йогурти, молоко та сири не можуть зберігатися місяцями. Не мріють фермери і про міжнародний ринок. Хочуть піднімати українську економіку.

«В ідеалі, я не хочу міждународного ринку. Я хочу поставляти отут, в окрузі, в Вінницькій області, просто на просто. Хоча звичайно зараз ми поставляємо в Київ, Одесау, але я хочу, щоб фінансовий стан наших людей, культура споживання наших людей доросла до того, щоб вони цінили якісну продукцію», - підкреслює фермер Сергій Довгий.

Гроші на створення ферми – дав інвестор. Але вони досі не повернулись. Усе вкладають у технології, виробництво та розбудову ферми. Найближчим часом планують варити голландські та швейцарські тверді сири, але за удосконаленим рецептом.

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото - фото 2

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото - фото 3

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото - фото 4

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото - фото 5

У селі на Вінниччині виробляють молочну продукцію за грецькими та кіпрськими рецептами. Фото - фото 6

Вiнниця.info