31 січ. 2018 18:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

63

0

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню

 У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню


У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню

 У Вінниці виникло питання з постачанням тепла для медмістечка та 11 лікарень. Це обласні заклади, що знаходяться на Хмельницькому шосе та вул. Мечникова. Співзасновник приватної компанії «ВІНТЕА» та екс-нардеп Володимир Майстришин 30 січня на прес-конференції заявив, що влада «ставить палки в колеса» їх підприємству та повідомив, що з 1 лютого компанія припинить теплопостачання до лікарень. Саме компанія «ВІНТЕА» протягом останніх років є надавачем послуг.

Підприємство «ВІНТЕА» почало надавати послуги з теплопостачання в 2014 році, коли виникла проблема з постачанням газу із Росії. Тоді вони взяли в оренду в обласної ради приміщення однієї з двох котелень, яке розміщено на Хмельницькому шосе, закупили обладнання на 1 мільйон, аби виробляти енергію з альтернативних видів палива і почали постачати тепло бюджетним закладам. Все у них йшло добре до 2017 року. Минулого року в «Вінницяоблтеплоенерго» створили дочірнє підприємство «Альтернативна теплова енергія» і теж встановили котли на альтернативних видах палива, неподалік від котельні, яку орендує «ВІНТЕА». Для приватної компанії створили конкурента, який може надавати послуги на тій же території обслуговування. Після цього почались «розборки», заручниками яких можуть стати споживачі.

Володимир Майстришин запевняє, що обласне підприємство «Альтернативна теплова енергія» не має технічної можливості постачати тепло, бо, по-перше, їх котельня не введена в експлуатацію, по-друге, немає ліцензії на виробництво альтернативної енергії, по-третє, не проведені випробувальні роботи.

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню

В облдержадміністрації 31 січня організували прес-тур, аби показати котельню обласного підприємства. Посадовці запевняють, що вона введена в експлуатацію та готова надавати послуги.

Гра на тарифах

Володимир Майстришин зазначає, що «ВІНТЕА» пропонує нижчі тарифи на 30 – 40%, ніж в «Вінницяоблтеплоенерго», але їх пропозицію відхилили на тендері. В свою чергу, директор КП «Вінницяоблтеплоенерго» Валерій Довбанюк, каже, що тариф затверджується обласною радою.

«Компанії виходять на тендерні процедури з ціною 1856 гривень (тарифи затверджуються облрадою – ред.). Коли проводився тендер, «ВІНТЕА» знизила тарифи до 1480 гривень, потім понизили тариф до 1153 гривні. Вони почали використовувати нерегульований тариф, яким не мають право користуватись і цим маніпулюють. Тому що при закупівлях автоматично визнається переможцем підприємство з найнижчою ціною. Але за законодавством це заборонено», - говорить В. Довбанюк.

Якщо постачальник переходить на нерегульований тариф, відповідно до законодавства, йому повинні будуть компенсувати втрати за рахунок бюджету. Тариф регулюються законом «Про теплопостачання» і встановлюється органом місцевого самоврядування.

Приватну компанію звинувачують в несплаті за користування тепломережами

Представник «ВІНТЕА» повідомив, що їх підприємство з літа минулого року намагалось укласти договір на користування тепломережами, ділянкою та приміщенням. Все це у власності облради, але їм договір не продовжили.

Директор «Вінницяоблтеплоенерго», в свою чергу, говорить, що представники приватної компанії маніпулюють.

«Власник теплових мереж - «Вінницяоблтеплоенерго». Підприємство несе певні витрати по підтриманню та обслуговуванню мереж. Є «ВІНТЕА», яке виробляє тепло і транспортує його цими мережами, а це 12 кілометрів. За транспортування він повинен платити. Їм було запропоновано взяти в оренду теплові мережі, вони погодились, попросили зробити оцінку і провести конкурс. Але коли дійшло до підписання договорів, їх не підписали. «ВІНТЕА» відмовилась і в 2017 році. Вони не платили за користування мережами. Це маніпуляційні дії, коли постачальник користується мережами і не сплачує за них. Ми подали до суду», - говорить В. Довбанюк.

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 2

Головне питання, чи не залишаться без тепла вінницькі лікарні, поки тривають юридичні розбори між двома підприємствами.

Директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Сергій Волков запевняє, що лікарні будуть з теплом.

«Хочу запевнити, що медмістечко і заклади, які знаходяться в цьому районі були, є і будуть з теплом. Це 100%. Є не тільки приватна структура що постачає теплову енергію, а є й комунальне підприємство «Вінницяоблтеплоенерго», котельня якого знаходиться по Хмельницькому шосе, 128. Ви бачите, що тут працююча котельня, яка розширила свій спектр послуг. Вони можуть генерувати тепло, щоб забезпечити заклади тепловою енергією», - говорить С. Волков.

Котельня ДП «Альтернативна теплова енергія»

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 3

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 4

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 5

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 6

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 7

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 8

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 9

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 10

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 11

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 12 

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 13

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 14

У Вінниці 11 лікарень не залишаться без тепла? Комунальники показали котельню - фото 15

Вiнниця.info