11 жовт. 2017 16:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

98

0

У Вінниці демонтують пам’ятник Коцюбинському

У Вінниці демонтують пам’ятник Коцюбинському

 У Вінниці демонтують пам’ятник Коцюбинському


У Вінниці демонтують пам’ятник Коцюбинському

 Музей Михайла Коцюбинського готується до капітального ремонту, частину експонатів замінять, інші – відреставрують. А от погруддя сину письменника, Юрія, взагалі доведеться демонтувати, оскільки його постать підпадає під дію закону про декомунізацію.

Про це Вінниця.info розповіла в.о. директора музею Лариса Кравченко.

«У нас на території є погруддя Юрія Коцюбинського. На жаль, він потрапив у список осіб, які підлягають «декомунізації». У свій час син Михайла був головнокомандувачем радянських сил у війні з УНР (1918 рік). Тому, дотримуючись законодавства, ми демонтуємо пам’ятник Коцюбинському», - говорить керівник.

За словами пані Лариси, поки що ніхто не вимагав його забрати, а деякі з відвідувачів вважають, що постамент варто залишити, бо це історія.

Поки що до нас немає якихось скарг чи звернень стосовно Юрія. Дехто навіть каже, що варто залишити, бо це історія.

«Знаю, що в Чернігові в парку була Алея слави, то там погруддя Юрія Коцюбинського забрали», - додає вона.

Довідка

Юрій Коцюбинський народився - український радянський діяч. Народився у Вінниці. З грудня 1917 був членом першого радянського уряду України. Боровся за встановлення влади більшовиків в Україні. Кандидат у члени ЦК КП. У в березні 1919 — квітні 1920 р. і червні 1930 — січні 1934 р. Член ЦК КП. У в січні — листопаді 1934 р. Член Організаційного бюро ЦК КП(б)У в червні — серпні 1919 р. і січні — листопаді 1934 р.

Син українського письменника Михайла Коцюбинського. Репресований.

У Вінниці демонтують пам’ятник Коцюбинському

Нагадаємо, що у Вінниці відремонтують музей-садибу Михайла Коцюбинського: експозиції оновлять, а хатку, в якій жив письменник, укріплять. До кінця року планують завершити виготовлення проектно-кошторисної документації, а вже з весни 2018-го – розпочати роботи.

Вiнниця.info