3 листоп. 2017 10:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Культура
0

88

0

У Вінниці готують музейну експозицію, для якої шукають Леніна

У Вінниці готують музейну експозицію, для якої шукають Леніна

 Виставку розмістять на ставці Гітлера 


У Вінниці готують музейну експозицію, для якої шукають Леніна

 В 2016 році під час процесу декомунізації у Вінниці демонтували ряд архітектурних об’єктів, серед яких меморіальні таблиці, барельєфи та пам’ятники, які прославляли комуністичний режим. Демонтовані об’єкти збирають в окрему музейну експозицію, яку влітку наступного року планують розмістити на території історико-меморіального комплексу Ставка «Вервольф». Зараз музейники шукають пам’ятник Леніну, щоб поповнити колекцію.

Про це Вiнниця.info розповіла директор Вінницького краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

«Планується експозиція на території колишньої Ставки. У нас відпрацьований дизайн-проект, закінчується розробка тематико-експозиційного плану. Для створення експозиційного комплексу епохи тоталітаризму, дозбируємо пам’ятники. У нас є два великих бюсти - Козицького і Тарногродського, у нас є меморіальні дошки, але в нас немає пам’ятника Леніну. От ми де буваємо в районах, просимо щоб зголосилися і передали нам пам’ятник Леніну. Адже це найбільш одіозний та найбільш пізнаваний і масово поширений символ цієї епохи», - говорить Катерина Висоцька.

Керівник краєзнавчого музею зазначає, що експозиція повинна бути пізнавальною, щоб пам’ятали історію. Тому фахівці вивчали досвід створення подібних музеїв в інших країнах.

«Хочемо провести громадське обговорення нашого проекту, який ми пропонуємо, щоб в наступному році з настанням тепла створити цю експозицію. Але думка музейників, сходиться на тому, що така експозиція обов’язково має бути. Це наша історія, про яку просто не можна забувати. Яку треба знати і пам’ятати», - переконана К. Висоцька.

Нагадаємо, у Вінниці було два десятки архітектурних пам’яток із прославленням комуністичного режиму, які демонтували.

Демонтовані у Вінниці бюсти комуністів зберігаються на території Ставки «Вервольф» у Стрижавці

У Вінниці готують музейну експозицію, для якої шукають Леніна

У Вінниці готують музейну експозицію, для якої шукають Леніна - фото 2

Вінниця.info