28 листоп. 2014 14:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Культура
0

27

0

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі

 Відбулася зустріч з кандидатом економічних наук Мар’яном Маньком


У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі

У Вінниці в Галереї «ІнтерШик» відбулася зустріч з кандидатом економічних наук, випускником Програми ім. Лейна Кіркланда (Ягеллонський університет) та Стипендіальної програми Польського уряду для молодих науковців (Краківський економічний університет) Мар’яном Маньком.

Під час заходу йшлося про те, як реформувати українські заклади культури, опираючись на досвід сусідніх  держав.

«Сьогодні ми маємо унікальну нагоду почути про досвід сусідніх країн від українців, які навчалися у Польщі. Ряд зустрічей, які відбуваються в рамках Польсько-української дискусійної платформи, організованої Генеральним консульством Республіки Польща у Вінниці в партнерстві з ГО «Подільська агенція регіонального розвитку, дають нам можливість спілкуватися з людьми та чути про закордонні практики, поділитися знаннями. Ми маємо нагоду почути про те, як працюють різні системи в інших країнах і переймати досвід, аби робити щось для своєї країни. І це ми можемо почути від українців, які мають бажання ділитися своїми знаннями»,- зазначив на початку зустрічі виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко.

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі

Мар’ян Манько розповів про досвід реформування інституцій культури в Польщі та як реформувати інституції культури і шукати джерела фінансування та додаткові кошти для розвитку галузі.

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі - фото 2

За словами фахівця, пошуком додаткових джерел фінансування – грантових програм, співпраці із міжнародними фондами - мають займатись відповідні фахівці.

«Неправильне управління інституціями культури через нестачу фахівців – ще одна українська проблема. За сприяння Міністерства освіти слід налагодити підготовку таких фахівців. Завершивши навчання вони б змогли посісти відповідні посади і фахово виконувати свої функції», - каже Мар’ян Манько.

«Є таке твердження, що економіка дає поштовх до розвитку культури. Я вважаю, що це трохи неправильно, оскільки культура теж дає поштовх економіці. Адже культура дає навчання цінностей, через культуру проявляється економічна поведінка людей. Саме тому ці поняття є взаємопов’язаними»,  - розповів Мар’ян.

Також Мар’ян розповів про те, що в сусідній державі теж є проблеми у сфері культури і українці мають переймати досвід, щоб не допускати таких помилок у реформуванні своєї культури. Крім того, було представлено способи фінансування та найкращі світові практики залучення додаткових коштів для реалізації  діяльності.

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі - фото 3

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі - фото 4

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі - фото 5

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі - фото 6

У Вінниці давали поради, як розвивати культуру, використовуючи досвід Польщі - фото 7

Польсько-українська дискусійна платформа – це спільний проект Генерального консульства Республіки Польщі у Вінниці та Громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку», метою якого є обмін думками в  культурній, політичній та економічній сфері для формування спільного бачення розбудови майбутнього України. Ініціаторами та основними доповідачами є випускники польських стипендіальних програм.

ВИННИЦА.info


0
0