24 листоп. 2017 15:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

70

0

У Вінниці громадські організації хочуть займатися питаннями «бомжів»: харчування, лікування і освіта

У Вінниці громадські організації хочуть займатися питаннями «бомжів»: харчування, лікування і освіта

 Пропонується здійснювати соціальний захист людей без постійного місця проживання


У Вінниці громадські організації хочуть займатися питаннями «бомжів»: харчування, лікування і освіта

 У Вінниці громадські організації будуть допомагати соціальним службам у роботі з людьми без постійного місця проживання. 24 листопада під час сесії міськради 45 депутатів підтримали дану ініціативу. Програма «Основні напрямки соціальної політики у м. Вінниці на 2015-2020 роки» передбачає забезпечення харчуванням, надання медичних і деяких освітніх послуг. За словами мера Сергія Моргунова, кожного місяця впродовж року в обласному центрі перебуває близько півсотні таких осіб.

«Пропонується здійснювати соціальний захист людей без постійного місця проживання. Відповідні громадські організації проявили цю ініціативу. Ми готові їх підтримати. За нашими підрахунками, в місті без постійного місця проживання знаходиться 50-60 осіб. Особливо в зимовий період ми повинні приділяти більшу увагу таким людям, щоб вони не замерзли, не були голодні», - говорить міський голова.

Директор департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Лариса Попова розповіла Вінниця.info , що сьогодні безхатченками займаються тільки представники центру соціальних служб, а згодом їм допомагатимуть громадські організації через соціальне замовлення. Ті, що запропонують найоптимальніші ціни у умови, матимуть право надавати такі послуги.

«Робота у місті Вінниці проводиться, але виключно нашими службами. Якщо знайшли людину без постійного місця проживання, телефонують на гарячу лінію. Працівники центру соціальних служб виїжджають. Якщо потребує медичного втручання, то звичайно, викликаємо швидку допомогу. Його лікують, годують і відпускають на вулицю.

Але зараз у нас багато громадських організацій, які виявили бажання допомагати по роботі з безхатченками. Сьогодні депутати прийняли рішення і буде розроблений порядок й механізм.

Ми хочемо зробити це через соціальне замовлення, адже кількість громадських організацій, які хочуть цим займатися, можу збільшитися. Буде соціальне замовлення на харчування, якісь освітні послуги, медичні. Департамент соціальної політики надає соціальну послугу, методичні рекомендації, затверджені Міністерством. Та організація, яка у нас виграє, буде надавати такі послуги спільно із центром соціальних служб», - пояснила чиновниця.

Лариса Попова зазначає, що притулок для безхатченків потрібен, але це дуже дорогий проект. Сьогодні такі заклади функціонують поблизу Вінниці.

«На сьогодні у нас притулку, на жаль, не планується. На це потрібні дуже великі кошти. Але у нас є такі притулки у Вінницькій області - в Хмільнику, в селі Ровець, поблизу Калинівки. Є куди цих людей доставляти і де надавати їм послуги. Просто нам треба правильно спланувати роботу», - додає вона. 

У Вінниці громадські організації хочуть займатися питаннями «бомжів»: харчування, лікування і освіта

Вінниця.info