3 груд. 2015 13:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

192

0

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт

У Вінниці був літак-кінотеатр


У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт

Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Цього разу ми розкриємо таємницю повітряного судна, що слугувало дитячим кінотеатром.

Унікальний літак довгий час знаходився у внутрішньому дворику Будинку Офіцерів, виглядаючи носом на проспект Коцюбинського. Спочатку його обладнали під дитячий кінотеатр. Бухгалтерка будинку офіцерів у формі стюардеси продавала квитки на сеанси. До кінця 80-х кінотеатр став потихеньку занепадати. Спершу працював тільки на свята, потім – взагалі перестав приймати малечу.

Довгий час «ТУ-104» стояв як авіапамятник. Пізніше хтось зламав двері і дітвора Вінниці змогла безперешкодно потрапляти всередину лайнера. Хоча всередині рівним рахунком нічого не було, але це був справжній літак! Салон був порожній: пасажирські крісла - відсутні, лише частково збереглася внутрішня оббивка. Зате кабіна пілотів залишилася практично цілою: штурвали працювали, панель приладів теж була частково в зборі. Судно кілька разів піддавалося спробам вандалізму. Повітряне судно хотіли підпалити. Після чергового такого інциденту літак порізали на частини і відвезли...

Приблизно в 1991 році цей лайнер порізали на брухт. Громадськість міста тоді тихо мовчала. Жодна газета не написала про це. Він просто якось тихо зник, просто випарувалася 12 тонн алюмінію.

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт - фото 2

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт - фото 3

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт - фото 4

На сьогодні таких літаків у світі практично не залишилося. Все що збереглося, можна перерахувати на пальцях. Ось так Вінниця втратила свій унікальний літак.

На місці літака триває будівництво храму Георгія Побідоносця. Влітку на церкву поставили купол.

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт - фото 5

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт - фото 6

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт - фото 7

У Вінниці літак-кінотеатр здали на брухт. На його місці збудували церкву. Фотофакт - фото 8

Варто зазначити, що в радянську добу Вінниця мала три перлини авіабудування:«ТУ-104», «ІЛ-14», «Ан-24». Ці моделі вінницьких літаків були первістками епох радянського авіаконстуювання і мали чималу історичну цінність. Але на початку 90-х це раптом стало нікому не потрібним і вони просто одного разу зникли.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через остів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4 залізничних вокзали. Про будинок-корабель в центрі Вінниці.

ВИННИЦА.info за матеріалами сайту "Вінницький трамвай"