1 серп. 2017 16:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

138

0

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області


У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області

Шостий день у мікрорайоні Сабарів у Вінниці триває пікет. Люди вийшли на поле та блокують техніку, якою мають розпочати роботи по будівництву нового кладовища. Місцеві проти нього.

«Тут може статися екологічна катастрофа! Трупна отрута піде до води! А поряд річка та очисні споруди!», - скандують люди.

Своїми силами прямо у полі розгорнули намети. Їх оснастили електроенергією, завозять харчі та воду. Чергування триває цілодобово.  

«Техніку звозять в різний час. І вночі, і під ранок. Але люди встають і йдуть. Ховатися від дощу та сонця. Чергують там. Добровільно, ніхто нічого їм не пропонує. Не платить. Перекриваємо самі по собі. Тут на полі збираються знімати родючий грунт», -  пояснює учасниця пікету Алла, прізвища не називає.  

Чи не щодня до місця приїздить директор департаменту коммунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко.

«Будівництво кладовища на Сабарові – єдина альтернатива для Вінниці. Загалом, у місті дев’ять кладовищ.  З них два фактично працюючих. Але насправді, місць практично немає.  На Луці-Мелешківській залишилося до 60-ти. Якщо брати до уваги, що до десяти захоронень відбувається за добу. Скоро не буде де провести в останній шлях наших померлих мешканців.  На П’ятничанах вже близькі вимушені могила в могилу», - каже Ніценко.  

Керівник департаменту зауважує, генеральний план будівництва кладовища у Сабарові був розроблений ще у 2013 році.

«Уточнювання вносились через два роки. Є всі відповідні експертизи, дослідження фахівців. Люди давно знали, що воно там має бути. І чому тільки зараз так активізувалися, незрозуміло. Міська влада намагається забезпечити померлим покій їхніх душ. Це християнські канони. Міська влада не будує там розважальні комплекси, супермаркети. Це будівництво виключно в інтересах громади Вінниці. Виключно. Шостий день прокидаюся о 3-4 ранку, йду до людей не ховаючи голови. Бо знаю, це справа блага. Знаю, що маю забезпечити мешканцям останній спокій», - додає Ніценко.

Фахівці зауважують, за нормативами,відстань від кладовищ до житла має бути не меншою за 300 метрів.

«Якщо там все в порядку, люди дарма скаржаться. Очисні споруди також мають критерії для відстані від житла. А це не менше 500 метрів», - розповів Вiнниця.info Олександр Сорочан, Головний державний санітарний лікар Вінниці.

У ритуальних фірмах, які займаються організацією похорон, розповідають, через нестачу місць під поховання хоронити людей вже почали по районам області.

«Люди вимушені близьких возити по області, аби знайти місце під поховання. Шукають місця по селам та районам. Там, де хто народився. Які колосальні від цього незручності! Уявімо, ховають у Піщанському районі у таку спеку. Лише скільки потрібно заплатити грошей на транспортування», - зауважив керівник ритуальної служби «Реквієм» Михайло Паньків.

 У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по областіУ Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області - фото 2

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області - фото 3

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області - фото 4

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області - фото 5

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області - фото 6

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області - фото 7

У Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області - фото 8

Вiнниця.info