10 квіт. 2017 11:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

122

0

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США

 Планують стимулювати розвиток індустріального парку та залучати інвесторів 


У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США

 10 квітня Вінницька міська рада та ПрАТ «Українська пивна компанія» (UBC Group) підписали меморандум про співпрацю щодо створення кластера холодильного обладнання на території індустріального парку. Підписи під Меморандумом поставили Вінницький міський голова Сергій Моргунов та директор ПрАТ «Українська пивна компанія» Ігор Бурдиленко.

Мер зазначив що така практика в Україні запроваджується вперше.

«В минулому році ПрАТ «Українська пивна компанія» розпочала будівельні роботи по будівництву заводу, цього року планують ввести в експлуатацію першу чергу. В результаті діалогу виникла ідея зробити кластер холодильного обладнання. Щоб крім самої групи «Українська пивна компанія» можна було б залучати на дану територію суміжних постачальників, аби зробити повний цикл виробництва. Але для цього потрібно зробити відповідні умови для бізнесу та для промисловості, в тому числі ефективне використання земельної ділянки. Меморандумом передбачено, що ми об’єднуємо дві земельні ділянки – 10 га, які викупила «Українська пивна компанія» та 8,5 га власність територіальної громади м. Вінниці. В нас є наміри працювати над створенням відповідного кластеру. Це вперше. Таких практик в Україні немає на сьогодні. Маємо надію, що зможемо переконати Міністерство економіки щодо підтримки реалізації цього проекту. Одне із завдань співпраці – створенні індустріального парку кластеру холодильного обладнання і зареєструвати його в національному реєстрі», - говорить мер Вінниці Сергій Моргунов.

Завдяки співпраці з мерією «Українська пивна компанія» зможе запросити іноземних інвесторів у Вінницю.

«Хочу подякувати громаді Вінниці та меру. У Вінниці є нестандартний підхід. Все що народжується як ідея, потім легко реалізується у Вінниці. Так ми розпочали з будівництва заводу по виробництву холодильного обладнання. Майже за рік ми інвестували понад 2 млн. євро. Темпи будівництва пришвидшуються, наразі ми інвестуємо в обладнання. Другий етап нашої співпраці – це створення кластеру холодильного машинобудування. Це важливо, бо маємо нагоду запросити наших партнерів з Європи, США, Канади разом будувати цей кластер і вони матимуть можливість розширювати свій потенціал в Україні.

Це і нові стандарти. і нагода для українських компаній брати участь в міжнародній співпраці, тому що 60% нашої продукції, це експорт в 70 країн світу. Маю надію, якщо ми реалізуємо цей проект з кластерами, наші партнери та постачальники будуть почувати себе більш комфортніше в Україні. Це буде позитивний приклад інвестування в Україну для всієї країни», - зазначає Ігор Бурдиленко.

 

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США - фото 2

В індустріальний парк планують залучити 30 млн. євро інвестицій.

«В наступні 5 років ми розраховуємо на 30 млн. євро інвестицій. Це загалом. Це наше виробництво та виробництво наших партнерів, які можуть почати працювати тут. Щодо кількості робочих місць, це може бути до 3 тисяч робочих місць. Це залежить від того, наскільки комфортними будуть умови індустріального парку, бо законопроект пройшов лише перше читання», - повідомив директор ПрАТ «Українська пивна компанія».

Підписанням Меморандуму у Вінниці дасть поштовх на законодавчому рівні сприяти залученню інвесторів в Україну.

«Сьогодні є певна проблематика на законодавчому рівні щодо пільгових умов для індустріальних парків. Якщо говорити про Польщу. Там практично в кожному місті є індустріальні парки, які вважаються, як вільна економічна зона. Це звільнення на певний період часу від ПДВ, зменшення навантаження по податку на прибуток, мінімальна плата чи відсутність плати за користування земельними ділянками. Але все це прописано на законодавчому рівні. Якщо говорити про повноваження місцевих органів влади, то ми можемо впливати лише на формування розміру земельного податку та орендної плати. В частині податків, ми не маємо права надавати пільги. Тому це повинна бути роботи на рівні держави. Ми розуміємо, якщо не дамо світову чи європейську практику по пільговому режиму залучення інвестицій, то ці інвестиції будуть заходити в Україну мляво. Але залежить і наскільки відповідальний бізнес по відношенню до територій, де вони розвивають своє виробництво. Повинні бути якісні умови роботи для працівників, достойна заробітна плата, важливе питання екологічної безпеки. Тому є комплекс питань, які потрібно вирішувати на рівні держави», - резюмував мер.

«Всі ми розуміємо що Україна має проблеми з точки зору інфраструктури, політичних ризиків. Це не секрет. Це стримує інвестиції, на Україну дивляться як на великий ризик. Але ми повинні зробити кластер, бо ми міжнародна компанія, але з українським корінням, ми повинні інвестувати першими. Тоді наші європейські чи американські партнери будуть дивитись на приклад і не будуть так з дивитись з опаскою на Україну», - говорить Ігор Бурдиленко.

 

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США - фото 3

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США - фото 4

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США - фото 5

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США - фото 6

У Вінниці мерія та «Українська пивна компанія» підписали меморандум, щоб залучати інвесторів з Європи та США - фото 7

Нагадаємо, 10 червня 2016 року в східній частині міста Вінниці на території індустріального парку заклали «перший камінь» майбутнього заводу компанії «UBС Group» (ПрАТ «Українська пивна компанія»).

18 жовтня посадовці ОДА побували на будівельному майданчику, щоб подивитись як зводять завод.

Вінниця.info