15 жовт. 2013 15:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Місто
0

139

0

У Вінниці молодого Шевченка «посадять» біля Художнього музею

У Вінниці молодого Шевченка «посадять» біля Художнього музею

На 200-річний ювілей з дня народження Тараса Шевченка, у Вінниці з’явиться пам’ятник Великому Кобзарю


У Вінниці молодого Шевченка «посадять» біля Художнього музею


9 березня 2014 року, на честь 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, у Вінниці з’явиться пам’ятник Великому Кобзареві, який буде встановлено на Музейній площі (поруч з Художнім та Краєзнавчими музеями).

Про це стало відомо на спільній прес-конференції Вінницької міської ради, обласної державної адміністрації та благодійних фондів «Подільська громада» і «Велика родина».

Під час прес-конференції, був представлений проект скульптурної композиції, робота над яким велась майже два роки.

Ескіз пам’ятника виконаний з пластиліну, представили його автори - Народний художник України, лауреат Державної премії ім. Шевченка Анатолій Гайдамака та скульптор Володимир Цісарик.

За словами Анатолія Гайдамаки, від самого початку основною ідеєю було зобразити Кобзаря молодим подорожуючим художником – таким, яким він реально був під час його подорожі Поділлям: «Тарас зупиняється перепочити на галявині, де до нього підходять маленькі діти і спілкуються із ним. Щоб реалізувати цей задум, потрібно також, щоб середовище навколо композиції було із нею органічно поєднане, максимально наближене до природнього ландшафту».

Власне, він і запропонував змінити місце для встановлення пам’ятника: «Я не раз приїздив до Вінниці, і обійшов кожен закуток центральної частини міста, - говорить Анатолій Гайдамака. – Найкраще місце – Музейна площа. Вона камерна, асоціюється з історією і водночас з мистецтвом. А Кобзар – це якраз знакова постать в історії України, митець, художник і поет».

Під час прес-конференції, також обговорювалась тема первісної ідеї встановлення пам’ятника Шевченку на площі Театральна.

«Я не бачу Шевченка на площі Театральна, серед полірованого граніту. Йому там не місце. До того ж сама назва площі дає привід для встановлення там скульптур та композицій на честь театральних діячів. Наприклад, поставте там Садовського, чи Лесю Українку», - каже Анатолій Гайдамака.

А виконувати творчий задум митця взявся скульптор Володимир Цісарик, який вже відомий вінничанам по скульптурі першого архітектора Вінниці - Григорія Артинова, що розташована у сквері Козицького.

За його словами, скульптурна композиція Тарасу Шевченко буде виконана з художньої бронзи з підніжжям та в оточенні з гранітних каменів.

Приблизна вартість майбутньої скульптурної композиції становить 500 тис. гривень. Ці кошти вже зібрані на 100% двома благодійними фондами: «Подільська громада» та «Велика родина».

Власне, фонд «Велика родина» подарував вінничанам сам проект пам’ятнику, а «Подільська громада» зібрала гроші на його виготовлення і встановлення.

Після встановлення пам’ятнику Тарасу Шевченку, з настанням тепла почнуться роботи з художнього оформлення усієї Музейної площі.

Площа після реконструкції, буде вимощена бруківкою з іншими елементами з граніту, тут буде багато зелені – щоб максимально наблизити її вигляд до природного середовища. Ще одним елементом стане квіткова клумба у вигляді палітри – адже Кобзар був не лише видатним поетом, але й талановитим художником.

Ще одною «родзинкою цього проекту є і те, що Вінниця – єдиний обласний центр України, де до 200-річчя від дня народження Кобзаря буде встановлено пам’ятник Тарасу Шевченко

Презентований проект скульптурної композиції Т.Г.Шевченко із реконструкцією Музейної площі, дивіться у фотоматеріалі:


ВИННИЦА.info



0
0