5 лют. 2016 10:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

64

0

У Вінниці немає вакцини від сказу, а випадки укусів тварин частішають

У Вінниці немає вакцини від сказу, а випадки укусів тварин частішають

 У Вінниці немає вакцини від сказу 


У Вінниці немає вакцини від сказу, а випадки укусів тварин частішають

 Сказ – смертельна хвороба, вилікувати яку можна лише за допомогою вакцини, але з нею ситуація катастрофічна як у Вінниці, так і Україні загалом. Ліків не стало, ще влітку – їх просто перестали постачати з Росії, а вітчизняного аналога, на жаль, немає.

Про це 5 січня розповіла ВИННИЦА.info головний санітарний лікар міста Ірина Односталко.

«Раніше бувало, що вакцини не вистачало, але сьогоднішня ситуація – патова. У місті залишилося лише 52 дози, це практично нічого. Лікарі бережуть їх на екстрені випадки, що стосуються маленьких діток. Також використовують імуноглобулін, запаси якого майже вичерпалися.

Придбати вакцину в аптеці теж неможна. Раніше її поставляли з Росії, а потім МОЗ розподіляло на місця», - зазначила вона.

Разом з тим у Вінниці почастішали випадки укусів собак. Лише за рік їх кількість зросла вдвічі – з 96 до 227.

За даними управління ветеринарної медицини, у 2015 році на території Вінницької області лабораторно підтверджено 115 випадків сказу, від яких постраждали 1040 людей. З початку 2016 року зареєстровано вже 15 випадків, 38 осіб проходять лікування.

Хоча ветслужби проводять планові вакцинації тварин, але гарантувати повну безпеку вони не можуть, адже на території міста знаходиться близько 4 тисяч безпритульних собак. Заходять до житлових висоток і скажені лиси.

Отож вінничанам залишається бути максимально обережними, а власникам домашніх улюбленців, ретельно слідкувати за їх поведінкою та станом здоров’я. 

ВИННИЦА.info