9 лют. 2017 18:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

51

0

У Вінниці поліцейські розкрили найпопулярніші способи махінацій кібершахраїв

У Вінниці поліцейські розкрили найпопулярніші способи махінацій кібершахраїв

 У Вінниці поліцейські розкрили найпопулярніші способи махінацій кібершахраїв


 Від початку 2017 року на Вінниччині правоохоронці зафіксували вже 115 фактів шахрайства, які були здійсненні кіберзлочинцями.

Про це підчас прес-конференції 9 лютого повідомив керівник Подільського управління Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Шестопалюк.

«За минулий рік було зафіксовано понад 1600 фактів подібних шахрайств, які називаються - «фішинг». З них, найбільше постраждало людей від злодіїв, які дурили на купівлі неіснуючих товарів в інтернеті. Було 580 випадків. Це 37% від загальної суми. Тому, варто бути обережними під час купівлі у режимі онлайн. Співпрацювати лише з перевіреними сайтами, читати коментарі від попередніх клієнтів, розраховуватися наложним платежем. Не давати одразу аванс, і звичайно, не клювати на занижений товар. Крім того, у банках є послуга віртуальна картка, яку можна замовити, вона дозволить уберегти ваші гроші», - повідомив Шестопалюк.

Найбільше страждає людей через злодіїв, які виманюють гроші через телефонні розмови.

«Скільки разів вже розповідали про те, щоб не довіряли дзвінкам від малознайомих людей. Нібито, когось з родичів заарештували та вимагають хабар, щоб відпустили. Або, хтось потрапив у ДТП. Тут варто зачекати хоча б з 10 секунд після розмови. Передзвонити до потенційного постраждалого. Перевірити, чи з ним дійсно щось трапилося. Тільки після цього навіть думати про те, що комусь необхідно перераховувати гроші, - продовжує Шестопалюк. - Бували випадки, коли дзвонили матері, що її сина нібито заарештували, а він тим часом спав у сусідній кімнаті. Зазвичай, жертвами такого обману стають літні жінки. Їм дзвонять у вечірній час. Давлять на психіку. Передзвонювати можуть кожні 30 секунд. Таким чином намагаються маніпулювати. Ми затримали одну банду. Два чоловіка з жінкою розігрували з себе і псевдо-родичів, і адвокатів, і слідчих. Нині, вони за ґратами. Але, можливо, навіть знаходячись там, продовжують займатися своїми шахрайськими діями і там. Адже, здебільшого, подібні кояться саме з місць позбавлення волі. Не рідко з інших регіонів. І навіть, із окупованих територій, де триває АТО»

Жертвами кібершахраїв можна стати і не лише з сумних повідомлень, коли терміново необхідно когось рятувати.

«Частішають випадки, коли приходять повідомлення про виграш машини, або великої суми грошей. Перше, що має здивувати «щасливчика»,  це то, що він не брав участь у будь-яких лотереях!  А вам будуть ще й  розповідати, що за свій приз маєте заплатити страховку, або податок. Не радійте передчасно. Вас дурять! Замість того, щоб перераховувати гроші, краще викличте поліцію. А спеціалісти вже розберуться з шахраями», - зауважує Шестопалюк.

Ще один з розвинутих напрямків кібершахрайства – прикидатися працівниками банків та дізнаватися персональні дані, завдяки яким можна зніти гроші з кредитних карток.

«Знову входить у систему, коли роблять дублікат сім-карти мобільного. У цей момент блокують номер і можуть скористатися грошима на банківських рахунках, адже, номер мобильного закріплений за рахунками. Якщо помітили, що з мобільним коїться щось не так, не можете додзвонитися, чи не можуть додзвонитися до вас, перевірте в банку, чи все гаразд. Та викликайте поліцію», - констатував Шестопалюк.

Вінниця.info