4 січ. 2017 13:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

113

0

У Вінниці поліцейські з громадськістю розпочали рейди по очищенню міста від жебраків

У Вінниці поліцейські з громадськістю розпочали рейди по очищенню міста від жебраків

За дві години "бабуся" жебрачка зібрала 30 гривень


У Вінниці поліцейські з громадськістю розпочали рейди по очищенню міста від жебраків

4 січня близько опівдня по вул. Пирогова у Вінниці, під будівлею колишнього магазину «Соломія», навколішках трясеться жебрачка. Обличчя замотане старою хустиною, на очах великі окуляри. Весь час хреститься. Мало людей проходять повз, більшість, жаліють її, адже вважають за стареньку бабусю. Помітивши здалеку працівників муніципальної поліції та журналіста Вінниця.info, «бабця» миттю збирається та намагається втекти. Правоохоронці просять її зупинитися та показати обличчя.

«Ви збираєте гроші, як старенька бабуся. Хочемо перевірити, чи ви дійсно літня людина», - звертається до жебрачки заступник начальника Муніципальної поліції Вінниці Віталій Чигур.

За замотаною хустиною виявилась не старенька пенсіонерка, а 34-річна циганка Світлана. Каже, мешкає у селі Жмеринського району.

«Що ви хочете? Я просто збираю гроші. У мене п’ятеро дітей. Старшому 16-ть. Я мушу за щось їх годувати. От і прошу. На роботу мене ніхто не бере. Я хвора людина», - сперечається з правоохоронцями.

На місце під’їжджають патрульні поліцейські Вінниці. За паспортними даними, який їм пред’явила жебрачка, перевіряють, чи не є людина у розшуку та злочинцем.

«Світлана Петрівна! У вас є несплачений штраф. Ви – багатодітна мати, але вас звинуватили у неналежному вихованні дітей. Штраф ви так і не сплатили. Ось бачу, вам було і попередження про заборону паління у громадських місцях», - читає інформацію з планшета поліцейський.

Поліцейські просять жебрачку показати, скільки заробила грошей.

«Це гроші, і на дорогу додому не вистачить. Я з 10 ранку тут. За дві години зібрала, може до 30 гривень», - з кишені дістає велику купу паперових мілких грошей. Металевий дріб’язок залишився у пакеті, в який збирали милостиню.

Циганку не затримують, адже вона пред’явила документи, на неї скарги ніхто не писав. Та у цей же проміжок часу по вул. Соборна виганяють ще одну жебрачку. 38-річна жителька Ужгорода, також циганка, часто приїздить просити під кафе «Пиріжкова». Минулого тижня її вже затримували у відділення поліції Вінниці. Встановлювали особу. Проти жінки написали заяву про шахрайство. Адже люди були певні, що подають свої гроші старій та хворій людині, а виявилося, що їх обманули. У цьому запідозрили жебрачку у шахрайстві. Проте, навіть після візиту до правоохоронців, циганка не полишила своєї справи. Знову прийшла на те саме місце.

«По подібним випадкам, нас викликають по 3-4 рази на місяць. Ми перевіряємо їх дані. І у 90% випадків, ці люди є дієздатними. А ніякими не інвалідами. Звичайно, є жебраки, у яких немає кінцівок. Є чоловік на візочку, у нього немає половини тіла. Ми часто таким намагаємося допомогти. Відвозимо додому. А такі люди, як ось ця громадянка – це проблема не лише Вінниці. Це проблема всієї України. А ми, як можемо, так з цим і боремось», - каже інспектор патрульної поліції Вінниці Владислав Бекас.

Муніципальна поліція запропонувала колегам з патрульної проводити спільні рейди по виявленню жебраків, які обманюють перехожих.

«З січня цього року будемо організовувати такі спільні заходи. Ми повинні ліквідувати з вулиць Вінниці псевдо-жебраків. Адже це псує імідж нашого міста. Запрошуємо приєднатися до нас громадськість», - зауважив Віталій Чигур, заступник начальника Муніципальної поліції Вінниці.

Вінниця.info  

title

title

title