1 груд. 2017 14:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

204

0

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток

 Перевіритись на ВІЛ-інфекцію можна через мобільний додаток. 


У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток

 1 грудня Всесвітній День боротьби зі СНІДом. За два дні у Вінниці під час безкоштовних тестів, було виявлено двох ВІЛ-позитивних людей. Ймовірність інфікування можна перевірити за допомогою мобільного додатка. У Вінницькій області під медичним наглядом станом на 1 жовтня знаходяться 2752 ВІЛ-інфікованих, в тому числі з діагнозом СНІД – 1181 людина.

Про це під час прес-конференції розповів головний лікар КЗ «Вінницький обласний клінічний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ігор Матковський.

«В Україні офіційно зареєстровано майже 140 тисяч людей з ВІЛ-інфекцією СНІДом, якщо говорити про Вінниччину, то у нас знаходиться майже 2700 людей, вони перебувають під медичним наглядом. Майже 1700 отримує антиретровірусну терапію. В нашому регіоні майже у 85 відсотків ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом.

На минулому тижні на залізничному вокзалі стояла палатка, було обстежено 40 осіб. Ми виявили один ВІЛ-позитивний результат. Ця людина їхала в іншу область, йшла просто на потяг.

Вчора було встановлено дві точки на Театральній і біля міського палацу мистецтв «Зоря». Загалом за день обстежили 44 людини і одна отримала свій ВІЛ-позитивний статус. Тобто за два дні звернулося 84 особи і ми отримали два ВІЛ-позитивних результати. Оскільки тестування робиться швидкими тестами, то людина отримує результат за 10-15 хвилин. Якщо ми виявили позитивний результат, то таким людям наполегливо рекомендуємо звернутися в центр.

Сьогодні також проходить безкоштовне обстеження в приміщенні залізничного вокзалу. Триватиме воно до 18 години», - каже лікар.

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток 

До Дня боротьби зі СНІДом в Україні створили безкоштовний мобільний додаток. На спеціальному сайті HIVtest.com.ua можна знайти найближчу точку, де роблять анонімне тестування на ВІЛ або придбати тест-систему та зробити його самостійно.

Представник «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ і СНІД» Оксана Шевчук розповіла для чого потрібен додаток, та які він має функції.

«Сьогодні Україна знаходиться в таких умовах коли, кожен ВІЛ-позитивний пацієнт має доступ до лікування, ми маємо реальний шанс зупинити епідемію. Головний виклик сьогодення це обізнаність населення, щодо свого ВІЛ-статусу. Ми хочемо, щоб люди не боялися тестуватися, адже від цього залежить дуже багато, залежить якість життя. Це право кожної людини. В рамках компанії «ВІЛ небезпечний доти, доки ми про нього не знаємо» мережа розробила онлайн додаток, він називається HIVtest.com.ua.

Буквально вчора запустили новий додаток і будь яка людина може його завантажити на свій мобільний смартфон. Розробники українці і додаток україномовний. Мета додатку вивести людину з онлайн тестування в оф-лайн.

Додаток передбачає певний перелік запитань, по закінченню тесту виводиться відсоткове значення при якому, людина може зрозуміти ризик свого інфікування. Також додаток передбачає GPS навігацію і людина незалежно в якій точці України знаходиться, вона може знайти в цьому додатку найближчий пункт, де вона може пройти тестування в реальному житті.

Отже, 1 грудня ми закликаємо всіх пройти тест на ВІЛ, адже від цього залежить здоров’я людини, якість його життя і термін його життя», - каже пані Оксана.

Зазначимо, щорічно 70% захворілих на ВІЛ складають особи молодого віку. Від ВІЛ-інфікованих матерів у Вінницькій області за весь період спостереження народилося 859 дітей. На серологічному контролі знаходиться 124 дитини, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, 618 дітей здорові (зняті з обліку).

У Вінницькій області з початку епідемії ВІЛ станом на 1 жовтня 2017 року померло 1036 ВІЛ-інфікованих громадян, в тому числі від СНІДу – 658 осіб.

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 2

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 3

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 4 

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 5 

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 6 

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 7

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 8

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 9

У Вінниці розповіли, скільки ВІЛ-інфікованих людей виявили за 2 дні, та презентували спеціальний мобільний додаток - фото 10

 

Вінниця.info