14 черв. 2018 14:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

76

0

У Вінниці шахрайка просить нових знайомих брати кредити, а потім зникає

У Вінниці шахрайка просить нових знайомих брати кредити, а потім зникає

Що слід робити у разі, якщо вас обдурили шахраї, поради спеціаліста 


У Вінниці шахрайка просить нових знайомих брати кредити, а потім зникає

До редакції Вiнниця.info звернулася 20-річна Лілія Івасюк з одного райцентрів області. Через довірливість дівчина тепер має непогашений кредит, який на себе взяти її вмовила нова знайома.

«Я нині при надії. На останніх місяцях. Це сталося напередодні того, як завагітніла. У Вінниці була медичним працівником в одній з лікарень. Там на стаціонар лягла молода жінка з дитиною хворою. Ми з нею познайомилися. Зав’язалася дружба. Через кілька днів вона попросили мене допомогти їй. Ну, щоб я взяла кредит  на своє ім’я, а гроші віддала їй. Бо новій знайомій не вистачало на ліки для дитини. Я її пожаліла. І ми вдвох прийшли до відділу з швидкими кредитами. Правда там мені дали лише 800 гривень, які знайома обіцяла повернути за тиждень», - розповіла Лілія.

Після цього нова знайома зникла. На телефон не відповідала.

«Спочатку я нічого не запідозрила. Просто за неї переживала. Та коли мені почали надходити повідомлення з сумами про заборгованість, зрозуміла, мене обдурили. Аби не було неприємностей, виплатила все. Але за кілька місяців заборгованість так і не погасила. Коли вже прийшла до консультантів цієї кредитної спілки, з’ясувалося, що я поповнювала картковий рахунок не той, на який був взятий мною кредити, а зовсім інший. Мені його підсунула та сама нова знайома. А собі забрала мій», - продовжила Івасюк.

Інна живе у віддаленому від обласного центру населеному пункті. Їздити до Вінниці на останніх місяцях вагітності, важко.

«Але не маю іншого виходу. Адже необхідно погасити кредит та закрити його. А набігло загалом вже близько 10 тисяч гривень», - зітхає Івасюк.

За поясненнями редакція Вiнниця.info до юристів, аби порадили потерпілим, як захистити свої права надалі та діяти іншим у подібних ситуаціях.

«У цьому випадку варто написати заяву до поліції про шахрайські дії. Якщо порушницю буде виявлено, а вину доведено, її має бути притягнуто до відповідальності за статтею 190 Кримінального Кодексу України «Шахрайство». Дії особи були спрямовані на заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживаючи чужою довірою, а сума шкоди перевищує встановлений мінімум, тому тут наступає кримінальна відповідальність. За таке передбачено штраф до 50 неоподаткованих мінімумів, виправні роботи до 2 років, або обмеження волі до 3 років. А от по кредиту потрібно буде платити наразі потерпілій. Фінансова установа у тому, що жінку обдурили, не винна. Гроші вона їй видала, які необхідно повертати. Однак варто спробувати пояснити ситуацію і просити про зменшення нарахованих штрафів», - зауважив юрист Володимир Желіховський.

Юрист також радить бути людям більш обачними. Не брати на себе кредитні зобов’язання на прохання інших осіб. Якщо ж кредит таки був взятий, вимагати від цих осіб написати розписку з  обіцянкою повернути гроші. У разі порушення кримінальної справи, цей документ може допомогти у розслідуванні.   

Вiнниця.info