4 листоп. 2015 16:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Події
0

41

0

У Вінниці ув’язнені діти живуть в одній камері з вбивцями

У Вінниці ув’язнені діти живуть в одній камері з вбивцями

 Прокуратурою Вінницької області вживаються заходи щодо захисту ув’язнених дітей


У Вінниці ув’язнені діти живуть в одній камері з вбивцями

 Прокуратурою Вінницької області вживаються заходи щодо захисту ув’язнених дітей. За результатами проведеної відділом ювенальної юстиції перевірки у слідчому ізоляторі Вінницької УВП № 1 УДТПтС України у Вінницькій області встановлені порушення вимог законодавства та прав ув’язнених дітей.

Зокрема, не дотримуються вимоги Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо роздільного тримання взятих під варту неповнолітніх з дорослими.

Про це інформує прес-служба прокуратури Вінниччини.

Так, неповнолітня, засуджена за вчинення крадіжок, утримується у камері разом з чотирма дорослими, двоє з яких вчинили особливо тяжкі злочини – умисні вбивства.

Установлені також факти порушення Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України щодо наявності в камерах предметів, які забороняється передавати ув’язненим і засудженим, а також користуватись та зберігати при собі.

Зокрема, в камері, де неповнолітня утримується разом з дорослими жінками, телевізор та електрочайник під’єднані до розетки продовжувачем, а між решіткою та віконною рамою лежать шматки скла, які ув’язнені самостійно систематично витягують з вікон.

Аналогічні порушення щодо вільного зняття шматків скла з віконних рам допускаються ще у чотирьох камерах, у яких утримуються неповнолітні, одному з яких оголошено підозру у вчиненні умисного вбивства.

Через нехтування вимогами щодо створення підліткам, взятим під варту, необхідних житлово-побутових умов, попри наявність вільної камери, що відповідає встановленим нормам, двоє неповнолітніх утримуються в камері, санітарний вузол якої перебуває у вкрай незадовільному стані та потребує проведення ремонту.

Прокуратурою області скеровано вказівку начальнику Вінницької УВП № 1 УДТПтС України у Вінницькій області щодо негайного усунення порушень та поновлення прав утримуваних неповнолітніх.

За словами начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури області Вікторії Гунько, завданням кримінально-виконавчого законодавства є застосування до ув’язнених, у тому числі й підлітків, заходів впливу з метою їх виправлення. Проте, наявні порушення щодо утримання неповнолітньої з дорослими, а тим більше з особливо небезпечними злочинцями, прямо суперечать нормам закону та нівелюють принципи профілактики асоціальної поведінки ув’язнених.

А через наявність у камерах заборонених гостро різальних і колючих предметів – шматків скла з віконної рами, а також продовжувачів, ув’язнені постійно мають можливість завдати умисної шкоди як собі, так і здоров’ю інших осіб.

Довідково: Станом на 30 жовтня у слідчому ізоляторі Вінницької УВП № 1 УДТПтС України у Вінницькій області утримується 12 підлітків, з них: 1 - за вчинення вбивства, 3 - розбою, 1 - грабежу та 7 – за вчинення крадіжок з проникненням у житло.

ВИННИЦА.info