2 лип. 2015 18:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

128

0

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США

 У центрі Вінниці відкриється незвичайний музей 


У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США

 У центрі Вінниці відкриється незвичайний музей. Нащадок вінничанина, що мешкає в Америці, передасть на батьківщину унікальну колекцію українських марок, вартість якої вимірюється мільйонами доларів.

2 липня Вінницька мерія підписала Меморандум про співпрацю з Міжнародним благодійним фондом «Музей української марки ім. Якова Балабана» щодо відкриття однойменного музею. Розташовуватиметься він за адресою Соборна, 29 – на другому і третьому поверхах.

 «Для міста Вінниці – це велика честь, що ми матимемо можливість створити перший в Україні музей саме української марки. Ми достатньо ефективно провели перші кроки і перші консультації. Вінницька міська рада надає частину приміщення, яке знаходиться в центрі міста, це близько 1 тисячі квадратних метрів. Перспектива розвитку самого музею досить оптимістична, в тому числі, в частині розвитку туризму у Вінниці», - сказав в.о. міського голови Сергій Моргунов.

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США

Олександр Балабан вже 60 років проживає у США. Нащадків немає, тому хвилюється за подальше збереження фондів. Саму колекцію розпочав збирати ще його батько на початку двадцятого сторіччя. Наразі кількість марок невідома, оскільки каталогу їх ще не створювали.

«Коли я познайомився з Олександром Балабаном, він мені показав величезну колекцію. Він живе у Нью-Йорку у квартирному будинку, і одна із квартир повністю завалена альбомами з марками. Я тоді запропонував, що варто подумати над тим, аби перевезти цю колекцію в Україну і зробити музей. У 2013 році ми формалізували всі наші ідеї. Зареєстрували благодійний фонд, домовилися, що колекція просто передається в користування цього благодійного фонду, а після смерті Олександр її дарує фонду», - зазначив голова благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд Музей української марки ім. Якова Балабана» Олександр Білецький.

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 2

За його словами, спочатку музей думали створювати на західній Україні, проте, поки тамтешні керівники думали, Вінниця перехопила ініціативу.

Перші експозиції марок вінничанам обіцяють показати до кінця року. Приміщення ж майбутнього музею спочатку кардинально відремонтують.

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 3

На логотипі музею – один із різновидів тризубів, який використовувався для погашення марок.

Є марки Російської імперії, але гашені українським тризубом.

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 4

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 5

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 6

Яків Балабан був сотником Армії УНР. Як і тисячам інших військових, йому судилося емігрувати. Народився він у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя. Покинув дім, коли був у 7 класі (1917). Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі. Серед іншого – брав участь у битвах під Бродами, Крутами, у «Зимовому поході». Згодом емігрував до Чехословаччини, де здобув вищу освіту. Потім переїхав у США, де й помер у 80-річному віці.

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 7

Олександр Балабан

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 8

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 9

У Вінниці відкриють унікальний музей української марки. Колекцію передадуть із США - фото 10

ВИННИЦА.info