4 лип. 2011 17:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Місто
0

53

0

У Вінниці впорядкують біг-борди

У Вінниці впорядкують біг-борди

Виконком Вінницької міськради планує затвердити Концепцією розвитку зовнішньої реклами та правила їх розміщення


У Вінниці впорядкують біг-борди

Естетичний вигляд Вінниці невдовзі має змінитись на краще, стати більш привабливішим як для мешканців, так і гостей міста. Виконавчий комітет Вінницької міської ради на наступному тижні (11-17 липня) планує затвердити Концепцією розвитку зовнішньої реклами та Правила її розміщення, які міська влада розробляє спільно з операторами зовнішньої реклами.

Керівництво міста зазначає, що сьогодні приведенню до належного зовнішнього вигляду Вінниці приділяється все більше уваги, тому й постало питання відпрацювати документ, який би впливав на формування привабливого і естетичного міського середовища. Окрім цього, міська влада вважає, що кожен процес має відбуватись за чіткими і зрозумілими правилами і тоді будь-які зловживання будуть зводитись до мінімуму, в тому числі і в питанні розміщення зовнішньої реклами.

За словами мера Вінниці Володимира Гройсмана при запровадженні нових Правил розміщення зовнішньої реклами буде встановлено адаптаційний період до трьох років для того, щоб оператори цього ринку змогли привести конструкції у відповідність до нових вимог. «Після цього з операторами буде подовжено контракти на 5 років», - сказав В.Гройсман.

Він припускає, що реклами може стати менше, проте вона зміниться й матиме більш естетичний вигляд. «Модернізація рекламних конструкцій дозволить зробити місто більш привабливим та європейським, а їх кількість і типи будуть регулюватись для різних частин міста – у центрі рекламних конструкцій буде менше і за розмірами вони теж будуть більш компактними», - розповів В.Гройсман.

Міська влада прийняла рішення на кожному такому етапі обговорювати проекти документів, які регулюватимуть діяльність у сфері зовнішніх рекламоносіїв, із самими операторами зовнішньої реклами.

Секретар міської ради Сергій Моргунов розповідає, що це пов’язано із тим, що підприємці мають право завчасно знати про наміри влади і мати можливість висловити свою думку з приводу того чи іншого процесу. «Основна позиція міської влади полягає у тому, що всі дії мають відбуватись прозоро», - вважає С.Могрунов.

Він переконаний, що спільні дії сприятимуть впорядкування самого процесу, адже будуть враховані інтереси усіх сторін. «Обговорення із операторами ринку зовнішньої реклами, які працюють на території міста, документів, які ми плануємо прийняти у найближчому майбутньому, дасть можливість якісно впорядкувати цей процес, враховуючи інтереси всіх сторін: і територіальної громади, і безпосередньо операторів цього ринку послуг», - підкреслив С.Моргунов.

Нещодавно відбулась вже перша така зустріч з 12 представниками найбільших підприємств, які мають рекламні площини у Вінниці. Вони зазначили, що подібна співпраця надала їм можливості чітко зрозуміти перспективи та переваги розроблення Концепції. Операторів влаштовує те, що з’являться прості і зрозумілі правила гри і що вони можуть взяти безпосередню участь у їх формуванні, адже на сьогоднішній день у Вінниці немає чітких правил, які б регулювали розміщення рекламоносіїв на території міста.

При видачі документів, які дозволяють операторам здійснювати свою діяльність, відповідний підрозділ міської ради керується Порядком видачі дозволів на право розміщення зовнішньої реклами (який базується на Постанові Кабінету Міністрів №2067 від 29 грудня 2003 року) і перша редакція якого була затверджена у 2004 році (з того часу лише вносились зміни до нього). Цей порядок не передбачає врегулювання багатьох речей, таких, наприклад, як визначення місць для встановлення рекламних щитів. Таким чином весь цей час біг-борди, сіті-лайти та інші рекламоносії розміщувались досить хаотичного, в місцях, де оператори вважали за доцільне.

За словами директора департаменту архітектури, містобудування та кадастру вінницької міської ради Максима Мартинюка, сьогодні найбільш насичені рекламоносіями є усі великі міські перехрестя, а також проспект Коцюбинського, Хмельницького шосе, район Центрального автовокзалу.

Загалом у Вінниці налічується понад тисячу рекламоносіїв, які встановлені відповідно до отриманих дозволів. За оцінками експертів, у місті є ще більше 500 рекламоносіїв (здебільшого це вивіски, вказівники, невеликі рекламні щити), які згідно законодавства України вважаються зовнішньою рекламою, але встановлені без відповідного дозволу. Окрім цього, далеко не всі рекламні носії встановлені із погодженням з органами держгірпромнагляду.

«У багатьох мешканців і гостей міста складається враження, що вулиці просто переповнені рекламоносіями. В значній мірі це обумовлено тим, що місцями рекламних конструкцій дійсно забагато, а також тим, що вони розташовані хаотично, мають різний формат та монтуються не так, як треба, а так, як простіше. Результат – спотворення архітектурного обличчя міста», - констатував М. Мартинюк.

Він переконаний, що змінити ситуацію можна лише через прийняття в новій редакції Правил розміщення зовнішньої реклами. «Формування зрозумілих процедур отримання дозволів і визначення чітких вимог до рекламоносіїв однозначно покращить як інтер’єр міста Вінниці, так і ситуацію на ринку зовнішньої реклами», - наголосив М.Мартинюк.

Він додав, що досвід інших міст України показує, що впорядкування правил розміщення рекламоносіїв у місті – питання, яке сьогодні на часі.

Зокрема, зміни у процедурі і правилах розміщення зовнішньої реклами розділено на декілька етапів. Спочатку виконкомом міської ради буде затверджена Концепція розвитку зовнішньої реклами у Вінниці. Після цього буде розроблено комплексний регуляторний документ – Правила розміщення зовнішньої реклами у Вінниці, проект якого буде розміщено у засобах масової інформації.

ВИННИЦА.info


0
0