23 трав. 2018 13:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

97

0

У Вінниці за 11 мільйонів хочуть реставрувати будівлю пам’ятки архітектури, в якій працює університет

У Вінниці за 11 мільйонів хочуть реставрувати будівлю пам’ятки архітектури, в якій працює університет

 Очікувана вартість ремонту – 11 мільйонів 708 тисяч гривень.



У Вінниці за 11 мільйонів хочуть реставрувати будівлю пам’ятки архітектури, в якій працює університет

 Департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької обласної державної адміністрації оголосив тендер на реставрацію пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення 1912 року по вул. Грушевського, 2. Сьогодні частину приміщення орендує Донецький університет імені Стуса.

Очікувана вартість ремонту – 11 мільйонів 708 тисяч гривень.

За ці кошти мають перестелити дах, поставити нові крокви. Стелю утеплити мінераловатною. Встановлять металопластикові вікна, підвіконня і двері. Фасад очистять та пофарбують. Ремонтуватимуть і саму поверхню стін та карнизи.

З ліпнини видалять масляно-лакове покриття. Виготовлять фігурні капітелі. Поруч оновлять тротуар, встановлять бордюри й урни.

Фінансуватимуть роботи з Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

Результатом реалізації даного проекту буде:

  • збереження зовнішнього вигляду пам’ятки архітектури місцевого значення, запобігання її подальшому руйнуванню;

  • здійснення енергозберігаючих заходів шляхом утеплення горищного перекриття;

  • збільшення привабливості пам’ятки місцевого значення, як об’єкта туристичної інфраструктури;

  • пристосування пам’ятки до потреб розміщеного у ній освітнього закладу.

Довідка

Споруда пам’ятки побудована на поч. XX ст. в 1912р. на замовлення Лейбиша Блайваса як «цегляний будинок», після будівництва використовувалася для «Фельдшерсько - акушерської школи» як навчальний заклад для єврейських дівчат.

В повоєнні роки XX ст. будівля використовується вже як медичне училище (медичний колеж ім. академіка Д.К. Заболотного) з багатопрофільними відділеннями і відноситься до найстаріших спеціальних закладів Вінниччини.

Незважаючи на прибудови та втрачені автентичні елементи по фасаду (декоративне оздоблення головних фасадів, пірамідальне завершення даху над кутовим ризалітом, закладені дверні прорізи та проїзд, деталі інтер'єрів тощо), які дещо порушили рівновагу та пропорційну цілісність, архітектурне вирішення історичного об’єму автора - архітектора Г.Г.Артинова збереглося. Дана учбова споруда відноситься до зразків архітектури к. XIX - п. XX ст. у м. Вінниці - перехідного періоду від історизму до модерну, якому властиве поєднання класицистичних елементів.

Будинок належить до опорних будівель міста, є формоутворюючим об’єктом у забудові вулиць та кварталів.

Сьогодні в будівлі розміщений корпус Донецького університету імені Стуса.

В 2017 році проведено технічне обстеження будівлі. В результаті обстеження будівлі визначено, що технічний стан конструктивних елементів горищного  перекриття та елементів кроквяної системи незадовільний, та потребує підсилення. Фасади  потребують  комплексної реставрації. Технічний стан мостіння, покриття карнизів, виступаючих елементів фасадного декору і труб водовідведення визначений також незадовільним.

Вінниця.info