22 лют. 2018 17:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

84

0

У Вінниці «зависло» будівництво житла для військових. Припускають: там ховали хворих на тиф солдатів

У Вінниці «зависло» будівництво житла для військових. Припускають: там ховали хворих на тиф солдатів

 У Вінниці «зависло» будівництво житла для військових через можливе захоронення хворих на тиф


У Вінниці «зависло» будівництво житла для військових. Припускають: там ховали хворих на тиф солдатів

 Управління капітального будівництва Повітряних сил Збройних сил України планує звести висотку по вулиці Стрілецькій, 23. Квартири у багатоповерхівці отримають військовослужбовці. В грудні 2017-го виконком Вінницької мерії погодив надання вихідних даних для проектування житла, однак через два місяці фахівці тимчасово заборонили продовжувати роботи. Причиною стала підозра на сторічні залишки вірусу тифу у ґрунті.

«Поряд із шпиталем на вулиці Стрілецькій існував військовий цвинтар, створений міською владою на початку 1919 року: про це свідчать документи Державного архіву Вінницької області.

Упродовж 1919-1920 років там здійснювались індивідуальні та масові поховання солдатів та офіцерів Дієвої Армії Української Народної Республіки (ДА УНР), Української Галицької Армії (УГА). Масові поховання стали наслідком епідемії плямистого тифу, яка у той час вирувала на теренах Правобережної України», - розповів журналісту Вiнниця.info директор «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен.

Головний архітектор міста Олександр Рекута говорить, що точних даних про місце захоронень сьогодні немає. Приблизне розташування вдалося відтворити із рукописних проектів 20-х років. Фахівці обстежать земельну ділянку площею близько тридцяти соток.

У Вінниці «зависло» будівництво житла для військових. Припускають: там ховали хворих на тиф солдатів

Дізнавшись від істориків про можливі поховання на тому місці, інформацію передали замовнику будівництва, надіславши лист про тимчасово заборону проведення будь-яких проектувальних робіт. Інспекцію архітектурно-будівельного контролю попередили – не видавати дозвіл на будівництво.

«Ми попробували зробити максимально точну прив’язку на сучасних топографічних матеріалах тих схем, що були від руки намальовані в 20-му чи 21-му році. Порадилися з архівістами та істориками і винесли на виконком рішення, яка зобов’язує провести шурфування ґрунту (дослідження). Замовник погодився провести всі роботи за свій кошт, головне, щоб не зупинявся процес проектування, адже цього року Міністерство оборони виділило їм на будівництво близько 30 мільйонів гривень і сьогодні багато військових безквартирні», - пояснив посадовець.

Олександр Рекута зауважив, що мало вірить у збереження вірусу сторічної давнини, тим паче, встановити територію колишнього кладовища з точністю до метра майже неможливо. За його словами, замовник представив документи, які свідчать, що на тій земельній ділянці проводилося чимало робіт в радянські часи: ставили каналізаційні колектори, прокладали труби, щось будували й зносили.

«Якщо в ґрунті таки знайдуть залишки тифу, то це розцінюватиметься як надзвичайна ситуація», - додав Олександр Рекута. 

У Вінниці «зависло» будівництво житла для військових. Припускають: там ховали хворих на тиф солдатів - фото 2

Візуалізація майбутнього будівництва

У Вінниці «зависло» будівництво житла для військових. Припускають: там ховали хворих на тиф солдатів - фото 3

Вiнниця.info