23 груд. 2015 13:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

337

0

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт

 Будинок Олексія Брусилова зберігся в центрі Вінниці


У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Цього разу ми покажемо будинок видатного воєначальника, командира 8-ї армії генерала Брусилова, який змінив хід Першої Світової війни і поставив Австро-Угорщину на межу воєнної катастрофи. Будівля находиться по вулиці Архітектора Артинова 5, раніше це була вулиця 9 січня.

Будинок до цього часу зберіг свій колишній вигляд, навіть невеличкий паркан, який огороджує будинок не змінився. 

На будинку генерала розташована пам’ятна табличка, на якій написано: «У цьому будинку в 1913–1914 роках жив визначний військовий діяч Олексій Олексійович Брусилов». Відомо, що побудований будинок за проектом архітектора Артинова, який в той час теж мешкав в цьому будинку.

У Вінниці Олексій Брусилов з дружиною прожив лише рік, ось, що про цей час записав у своїх спогадах генерал: «Винница – это последний этап нашего мирного тихого бытия в прошлом. Наш скромный уютный домик с садиком, любимые книги и журналы, милые люди, нас окружавшие, масса зелени, цветов, прогулки по полям и лесам, мир душевный... А затем точка... Налетел ураган войны и революции, и личной жизни больше нет. Винница была для нас на рубеже, на перевале и потому ярко сохранилась в памяти сердца».

В роки Першої світової війни дружина Брусилова допомагала пораненим, займалася благодійними справами. Вона організувала цілу мережу лазаретів, госпіталів, притулків.

Ось як генерал описав Вінницю: «Винница — очень хорошенький, уютный городок, живописно расположенный на холмистых берегах краси вой реки Южный Буг, — удивительное сочетание культуры и захолустья одновременно . Рядом с целыми старосветскими усадьбами в садах и огородах посреди города - театр, который смело можно перенести в любую столицу, шестиэтажна гостинница с лифтом , электричеством, трамваи, водопровод, прекрасные парные извозчики. И тут же боковые улички и переулки заросшие травой, и мирно разгуливающие поросята, куры и цыплята».

Генерал Брусилов це відомий в усьому світі російський воєначальник, один з найкращих полководців Першої світової війни, який залишив своє ім’я у назві знаменитої битви. «Брусилівський прорив» – єдина битва Першої світової війни, в назві якої фігурує ім'я полководця. Незважаючи на свою незавершеність, ця операція – видатне досягнення військового мистецтва. Брусилов застосував невідому раніше форму прориву позиційного фронту, яка полягала в одночасному наступі всіх армій. Прорвавши фронт на 16-кілометровій ділянці, російські війська зайняли Луцьк, розгромили четверту австро-угорську армію і просунулася на 65 кілометрів. За успішний наступ Брусилов був представлений до нагородження орденом Св. Георгія II ступеня. Проте Микола II не затвердив подання, і Брусилова нагородили лише зброєю з діамантами.

Початок ХХ століття.

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт 

2011 рік.

 У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт - фото 2

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт - фото 3

2015 рік

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт - фото 4 

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт - фото 5 

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт - фото 6 

У Вінниці зберігся будинок генерала, який змінив хід Першої світової. Фотофакт - фото 7

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра Кумбарі, Архів. Також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час,коли через остів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4 залізничних вокзали. Про будинок-корабель в центрі Вінниці. Ще ми описали історію літака-кінотеатра, який здали на брухт та як століття змінило площу, яка була візитівкою Вінниці. А ще цікава історія, як на землях жіночого монастиря звели будинок з вежею.

ВИННИЦА.info