9 груд. 2016 15:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

117

0

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви

 100-річчя атеїстичних репресій і 500-річчя Реформації. Православні та протестанти запланували заходи на 2017 рік


У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви

 9 грудня у Вінниці вдруге у 2016 році відбулось засідання Ради церков та релігійних організацій. Під час засідання представники різних конфесій повідомили про просвітницькі плани на 2017 рік: протестанти відзначатимуть 500-річчя реформації – руху, що змінив світ, а православні згадають 100-річчя від початку переслідувань церкви «червоною владою». Представник Української автокефальної церкви поскаржився на тиск. А представник католицької громади висловив занепокоєність гендерною політикою.

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви

На 2017 рік заплановано ряд просвітницьких заходів.

«Наступного року виповнюється 100 років від дня, який поклав початок небувалих масштабів атеїстичних репресій - знищення релігії та церкви. Тому пропонується в загальноосвітніх закладах області в наступному році провести виховні години на тему: «Історичні уроки минулого. Духовні аспекти», провести науково-практичні конференції на тему: «Духовна сім’я – основа міцної держави», - повідомив начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький.

В 2016 році президентом був підписаний указ Про відзначення в Україні 500-річчя європейської Реформації в 2017 році. Протестантські релігійні організації області планують конференції та освітні заходи в навчальних закладах.

«Проект з відзначення 500-річчя реформації направлений на відродження духовності суспільства. Ми хотіли б акцентуватись в наших заходах на здобутках Реформації в області освіти, медицини, культури, мистецтва. Це здобутки, які пройшли історію Європи, України», - зазначив Михайло Вільчинський.

Під час зібрання лише Митрополит Роман, керуючий Вінницьким єпархіальним відділенням Української автокефальної церкви висловив занепокоєння відношенням влади до їх конфесії.

«В нас так виглядає, ніби все «в ажурі». Але є особливе ставлення «на верхах» до нашої церкви в цьому році. Воно дуже негативне. Хочуть ліквідувати автокефальну церкву. Давлять на всі сторони: єпархії відбирають, майно забирають. В Києві єпархію «затопили», храм Андріївський закрили – ремонтують його і ремонтують, але там ніхто нічого не робить.

Я на Вінниччині служу найдовше зі всіх, пережив не одного президента і не одного голову облдержадміністрації. І бачу яке відношення: в нас крайності завжди – одним все, а іншим нічого», - каже Митрополит Роман.

Проте Митрополит Роман, звертаюсь до Валерія Коровія, уточнив, що він не говорить про тиск у Вінницькій області, мова йде про загальнодержавний рівень.

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 2

Єпископ-ординарій Леон Дубравський (католицька громада) висловив занепокоєння гендерною політикою в Україні та повідомив про ряд просвітницьких заходів.

Плануємо проводити просвітницькі заходи та теми: «абортивна культура – смерть для України», «Роль церкви у формуванні сім’ї та укріплення українського суспільства». Якщо б нам вдалось зробити таку конференцію, то ми вирішимо проблеми тут, тоді гендерна політика не буде мати такого успіху», - зазначив Леонід Дубравський.

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 3

«Добре що ми зібрались сьогодні з різних конфесій, ми почули думи один одного і бачимо як вирішити ту чи іншу проблему. Дуже важливо, що ми чуємо один одного. І поступово ми рухаємось вперед. Ісуса теж переслідували і він втікав до Єгипту. Але, якщо ми поставимо Бога на першому місці, то все буде на своєму місці, всі проблеми вирішаться», - сказав один з представників релігійної громади.

Загалом, під час засідання, представники влади подякували представникам церков за підтримку військових та їх родин та духовне наставництво українців.

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 4 

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 5 

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 6 

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 7 

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 8 

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 9 

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 10 

У Вінниці зібралась Рада церков. 500 років реформації, та скарга представника автокефальної церкви - фото 11 

 Вінниця.info