2 черв. 2018 18:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

57

0

У Вінницькі громадські детективи обговорили співпрацю з омбудсменами і регіональним бюро надання безоплатної правової допомоги

У Вінницькі громадські детективи обговорили співпрацю з омбудсменами і регіональним бюро надання безоплатної правової допомоги

 Перспективи співпраці громадських детективів із сервісними організаціями, поліцейським омбудсменом і регіональною координаторкою Уповноваженого Верховної Ради з прав людини обговорили 31 червня у Вінниці.


У Вінницькі громадські детективи обговорили співпрацю з омбудсменами і регіональним бюро надання безоплатної правової допомоги

 Перспективи співпраці громадських детективів із сервісними організаціями, поліцейським омбудсменом і регіональною координаторкою Уповноваженого Верховної Ради з прав людини обговорили 31 червня у Вінниці. Йшлося про запобігання порушенням прав вразливих категорій населення.

- Громадські детективи проводять розслідування без спеціальних повноважень. Утім їх робота дуже важлива, аджекоманда сформована із правозахисників, юристів, адвокатів і журналістів. Крім того, усі вони пройшли необхідні тренінги,  - зауважила керівниця регіонального кластеру громадських детективів і регіональна координаторка омбудсмена у Черкаській області Леся Валяєва. – Цінним є те, що реагування громадських детективів на ситуацію і збір потрібної інформації відбувається оперативно. Це збільшує шанси на відновлення порушених прав вразливих категорій.

За словами поліцейського омбудсмена Заріни Маєвської, за її ініціативи у Вінниці уже проводився круглий стіл, де йшлося про дотримання прав людей, які перебувають на ЗТП та АРТ.

- На зустрічі були лікарі, представники поліції та громадських організацій. Лікарі надали вичерпну інформацію, як і за якими правилами відбувається ЗТП, а також надали примірники документів, котрі повинні бути в особи на ЗПТ при наявності у неї речовин, що є підставою для їх законного зберігання. Крім того, усі обмінялися контактами (між медичними установами, поліцією та громадськими організаціями) для швидкого реагування, - розповіла поліцейська омбудсмен ЗарінаМаєвська.

Також поліцейська омбудсмен зауважила, що в усіх ІТТ, що є на Вінниччині, готові до того, що до них можуть потрапити люди на ЗПТ: є й ведуться відповідні журнали, вчасно надається медична допомога, кожен працівник ІТТ знає алгоритм дій при поміщенні особи на ЗПТ.

Представниця Вінницького регіонального бюро безоплатної правової допомоги повідомила, що вони завжди готові надати як консультації, так і в разі потреби юридичну допомогу.

Гострим питання для усіх організацій, які опікуються дотриманням прав людини, виявилось бажання заявника зберегти інкогніто і не бути залученим до процесу відновлення його ж прав. Водночас, як зауважила координатора регіонального кластеру громадських детективів Леся Валяєва, такі ситуації теж стають у нагоді, адже завданням детективів є в тому числі моніторинг і збирання інформації про системні порушення- для подальшого реагування.

Для довідки

Громадські детективи – це ініціатива правозахисної організації Експертний центр прав людини. Мета - формування незалежного механізму, який би розслідував порушення прав вразливих груп населення з боку правоохоронних органів.  Громадські детективи діють у співпраці з поліцейськими омбудсменами та уповноваженими Верховної ради з прав людини.

Керівницею вінницького офісу громадських детективів є Лариса Полулях.

Телефон: 067-700-50-76, 097-251-44-39

Вiнниця.info