22 листоп. 2018 11:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

99

0

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото

 У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото 


У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото

 У Вінницькій області створено 35 опорних шкіл, ще 10 планують створити до кінця року. Кожна опорна школа має свою спеціалізацію, відповідно до якої заклад укомплектовують необхідним обладнанням. Як працює опорна школа, подивився перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко на прикладі Оратівського освітнього округу.

До складу опорної школи входять загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів смт Оратів Оратівської селищної ОТГ та її дві філії в с. Дібровинці та с. Синарна. Разом з учнями філій, в школі навчається 576 дітей. Є три перших класи, в яких 46 діток. За словами директорки школи Лариси Гнідунець, опорна школа відрізняється від інших тим, що діти сільської місцевості мають змогу отримати більш якісну освіту в кращих побутових умовах.

«В Оратівській ЗОШ 17 вчителів з 45 мають вищу кваліфікаційну категорію. 16 вчителів мають звання «Старший вчитель». В нас цього року 34 учні закінчили школу, з них 29 вступили до вищих навчальних закладів. Це говорить про те, що діти отримують належні знання.

Окрім того, діти сільської місцевості навчаються в гарних умовах. В школі 576 дітей, з них 196 діти з навколишніх сіл, яких підвозить шкільний автобус. Ми є учасниками обласного проекту щодо впровадження Нової української школи. Ми бачимо результат наших другокласників і можемо вже порівняти досягнення. Є два класи – однин з них учасник пілотного проекту, другий навчається за загальноосвітньою програмою. Видно, що дитина хоче бачити вчителя, який готовий до змін, який є порадником і є другом на уроці та дає ґрунтовні знання», - розповідає Лариса Гнідунець.

Перший заступник голови Вінницької ОДА повідомив, що наступного року, в школах, де більше 500 учнів планують добудовувати спортзали чи інші приміщення, яких не вистачає для проведення позаурочних занять.

«На базі цієї школи видно проблематику, над якою працюватимемо в 2019 році. Це матеріально-технічне забезпечення шкіл.

До 1 вересня ми завершили довгобуди, які будувались понад 20 років. Потреби в нових приміщеннях за виключенням двох шкіл, в області вже не маємо. Але є школи, де 500 – 700 учнів, а там немає спортзалу чи актового залу. Тому ми поставили для себе пріоритет на 2019 рік в школах, де навчається 500 і більше дітей, добудувати спортивні зали, актові зали, щоб діти могли цілий день повноцінно займатись. Йдеться про заняття в додаткових гуртках, секціях і спорті», - говорить А. Гижко.

Посадовець також зазначив, що в подальшому опорні школи будуть оснащувати відповідно до їх спеціалізації.

«Нещодавно на розширеній колегії департаменту освіти ОДА акцентувалась увага на необхідності розширення мережі опорних шкіл, їх спеціалізацію. В цьому році ми зробили акцент в опорних школах на математику і фізику. Придбано 50 спеціалізованих класів по математиці. В майбутньому також робитиметься акцент щодо придбання спеціалізованого обладнання. Це не лише математичні кабінети, а й обладнання кабінетів хімії, біології, інформатики. Кожна школа матиме свою чітку спеціалізацію. Під таку спеціалізацію купуватимуться лабораторні предмети, міні лабораторії дослідницькі комплекси, оргтехніка. Діти і батьки повинні розуміти що якість знань в опорній школі вища», - каже А. Гижко.

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото - фото 2

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото - фото 3

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото - фото 4

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото - фото 5

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото - фото 6

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото - фото 7

У Вінницькій області є 35 опорних шкіл. Чим вони відрізняються від звичайних, на прикладі Оратова. Фото - фото 8

Вiнниця.info, фото – з сайту Вінницької ОДА