26 груд. 2018 14:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

78

0

У Вінницькій області завершилася дія воєнного стану. Президент заявив, що російська загроза залишається

У Вінницькій області завершилася дія воєнного стану. Президент заявив, що російська загроза залишається

 У Вінницькій області завершилася дія воєнного стану. Президент заявив, що російська загроза залишається


У Вінницькій області завершилася дія воєнного стану. Президент заявив, що російська загроза залишається

 Сьогодні, 26 грудня, у Вінницькій та ще 9 областях завершилася дія воєнного стану. Його запровадили 26 листопада через російську агресію в Азовському морі: країна-агресор атакувала українські кораблі і взяла у полон 24 членів екіпажу.

Під час воєнного стану силові структури посилили заходи безпеки на Вінниччині: військові здійснювали контрольне оповіщення резерву першої черги. В Повітряних Силах ЗСУ заявляли про готовність до забезпечення охорони повітряного простору. СБУ посилила контррозвідку. Поліція виставила блок-пости на території регіону.

Прикордонники ретельніше перевіряли громадян Російської Федерації, котрі хотіли потрапити в країну чи виїхати з неї.

У зв’язку із введенням воєнного стану, у двох прикордонних районах – Піщанському і Ямпільському, заборонили полювання. Також Рaдою оборони Вінницької облaсті було прийнято рішення щодо зaборони носіння цивільним особaм військової форми.

Мобілізації на Вінниччині не оголошували, однак деякі резервісти самостійно приходили до військкоматів.

Аеропорт, залізничний та автовокзали працювали у звичному режимі. Пенсії, зарплати і соціальні виплати люди отримували вчасно.

Протягом перших днів дії воєнного стану деякі користувачі поширювали неправдиву інформацію у соцмережах, однак хвиля фейків поступово затихла.

Зимові свята Вінниччина зустріла традиційними концертами і фестивалями, без жодних обмежень. Щоправда, урочисте відкриття креативного простору «Меридіан Щедрик», яке мало відбутись 1 грудня у м. Тульчин, відтермінували до 11 січня 2019 року.

26 грудня під час засідання Ради національної безпеки і оборони Петро Порошенко зауважив, що під час воєнного стану вдалося чітко зрозуміти, які проблеми і виклики стоять сьогодні перед ЗСУ. На жаль, Україні не вдалося повернули полонених моряків додому.

Разом тим, Президент заявив, що вважав би за потрібне продовжити дію воєнного стану ще на місяць, однак не буде цього робити через майбутні вибори, бо в умовах особливого режиму їх проведення неможливе.

«На жаль, не все вдалося. Не вдалося повернути додому 24 моряка ВМС. Але я хочу передати слова підтримки. Україна сьогодні з вами, хлопці. Дуже важливо, що 22 з вас чітко заявили, що ви є військовополонені. Росія вчинила агресію і буде за це відповідати. Ми зробимо все можливе, щоб ви повернулися додому.

Нікуди не поділася і російська загроза. Якби не вибори, ми б попросили ВРУ продовжити воєнний стан. Але і за цей місяць ми зробили чимало, в тому числі і на міжнародній арені», - сказав Петро Порошенко.

Нагадаємо, що воєнний стан діяв на території Вінницької, Луганської, Донецької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Чернігівської, Херсонської, Запорізької областей і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Вiнниця.info