3 груд. 2015 09:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

80

0

У Вінницькій облраді ділять постійні комісії. В опозиції до більшості лише одна партія

У Вінницькій облраді ділять постійні комісії. В опозиції до більшості лише одна партія

 Опозиційний «опоблок» теж в претендентах на керівництво комісією 


У Вінницькій облраді ділять постійні комісії. В опозиції до більшості лише одна партія

 Перша сесія Вінницької облради, яка розпочалась 27 листопада, а має продовжитись 4 грудня, показала, що дійти згоди з таким політичним різнобарв’ям у раді (8 партій), не просто, але можливо. Першим каменем спотикання стала посада голови облради, в засіданні кілька разів оголошувалась перерва для консультацій. Представника від БПП «Солідарність» Анатолія Олійника, висунення на посаду якого підтримали 68 депутатів з 76 присутніх, обирали під свисти і крик «активістів». Заступників голови обрали у більш спокійному режимі, але вже меншою кількістю голосів. Першим заступником стала лідер «Батьківщини» Людмила Щербаківська, заступником голови - представник «Радикальної партії» Олександр Качур. Ще один заступник мав бути від «Свободи», але лідер партії Олексій Фурман, заявив що їх партія не висуватиме свого кандидата, але хоче очолити комітет законності і правопорядку.

Фактично розподілом ключових посад завершилась перша частина сесії. Напередодні другої частини сесії, у Вінницькій облраді між депутатськими фракціями триває обговорення регламенту та перемовини щодо формування постійних комісій. Традиційно найгарячіші обговорення йдуть щодо керівництва бюджетною комісії, комісією комунальної власності, та екологієї.

На сьогодні депутати облради таки знаходять спільну мову під час переговорного процесу. Лише одна партія заявляє що піде в опозицію, і це не «Укроп», який саботував першу сесію, не прийшовши на засідання і заявивши в кінці дня, що переходять в жорстку опозицію, а партія «Опозиційний блок», які пройшли до облради скасувавши реєстрацію півсотні депутатів.

Як повідомив голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, партія Блок Петра Порошенка «Солідарність», яка взяла найбільшу кількість мандатів (27), відмовилась від позиції ультиматумів і практично з усіма знайшли порозуміння, окрім однієї партії.

«…наприклад «Опозиційний блок», який на протязі всього переговорного процесу має свою позицію і заявляє про те що він буде в опозиції до влади, бо все що зараз робиться, робиться не так, як хотілось би їм. Тому я рахую, що на цю хвилину ми маємо спільні позиції по дуже багатьох питаннях з усіма партіями, крім «Опозиційного блоку». Хоч а вони теж говорять що розуміють свою відповідальність перед виборцями», - відмітив Анатолій Олійник.

Але разом з тим представники «Опозиційного блоку» претендують на керівництво однією з постійних комісій, яку їм віддавати не збираються.

Ще одним важливим питанням, яке потребує розумного рішення є регламент Вінницької обласної ради. Адже саме неможливість вмістити в залі та на балконі всіх бажаючих представників громадськості, є причиною постійних суперечок та маніпуляцій, як з боку партій, так і активістів. Тому новостворена облрада розглядає різні варіанти, як забезпечити вільний доступ до інформації та врегулювати питання присутності на сесії громадських активістів.

Результати міжпартійних переговорів щодо комісій та регламенту облради побачимо вже завтра, 4 грудня під час продовження сесії облради.

ВИННИЦА.info