9 жовт. 2018 09:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

192

0

У вінницькій тюрмі виявили факт катування. Чоловіка тримали в жахливих умовах. Фото

У вінницькій тюрмі виявили факт катування. Чоловіка тримали в жахливих умовах. Фото

 У Вінницькій тюрмі виявили факт катування. Чоловіка тримали в жахливих умовах. Фото


У вінницькій тюрмі виявили факт катування. Чоловіка тримали в жахливих умовах. Фото

За результатами позапланової перевірки, проведеної в державній установі «Вінницька установа виконання покарань № 1», співробітниками управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях у місцях несвободи виявлено і припинено нелюдське поводження із в’язнем, що мало ознаки катування.

Про це йдеться в повідомленні Генеральної прокуратури України.

Упродовж кількох діб вказану особу з явними ознаками розладу здоров’я тримали у непристосованому для цих цілей камерному приміщенні в жахливих антисанітарних умовах, без світла, водопостачання, каналізації, постільної білизни, засобів особистої гігієни, належного медичного забезпечення тощо. Також виявлено і припинено протиправні дії співробітників цієї установи, пов’язані зі спробою підроблення медичної документації стосовно зазначеного в’язня.

Встановлено систематичні порушення прав в’язнів, засуджених до довічного позбавлення волі, причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень. У житлових камерних приміщеннях виявлено молотки, пилки, колючо-ріжучі предмети, хімічні речовини, верстати, інші речі й обладнання, заборонене для вільного обігу серед в’язнів вказаної категорії.

Виявлено понад 100 випадків незаконного виконання доручень та інші порушення щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Звернуто увагу на суттєві прорахунки і недоліки в організації та здійсненні наглядової діяльності з вказаних питань.

За результатами перевірки поновлено права в’язня, який піддавався катуванню. Йому надано необхідну медичну допомогу, забезпечено належні умови тримання та нагляд лікарів. Усунуто переважну більшість порушень законності, а також причин вчинення злочинів і умов, що цьому сприяють.

За фактами, встановленими працівниками профільного управління Генеральної прокуратури України, зареєстровано кримінальні провадження за ст.ст. 127 (катування), 366 (службове підроблення) КК України.

"У пoрядку, передбаченoму ст. 26 Закoну України «Прo прoкуратуру», керівництвoм Генеральнoї прoкуратури України гoтується дoкумент реагування на ім’я Міністра юстиції України, а такoж лист дo прoкурoра Вінницькoї oбласті з вимoгoю негайнo вжити дієвих захoдів, спрямoваних на підвищення ефективнoсті прoкурoрськoї діяльнoсті на вказанoму напрямі рoбoти, у тoму числі шляхoм застoсування захoдів дисциплінарнoгo характеру стoсoвнo співрoбітників апарату регіoнальнoї прoкуратури", - зазначено в повідомленні.

У вінницькій тюрмі виявили факт катування. Чоловіка тримали в жахливих умовах. Фото

У вінницькій тюрмі виявили факт катування. Чоловіка тримали в жахливих умовах. Фото - фото 2

Нагадаємо, у вінницькій УВП утримуються близько 400 засуджених до довічного позбавлення волі. Серед них близько 40 осіб – жінки та один неповнолітній.

Вiнниця.info, фото - з сайту Генпрокуратури