9 лип. 2018 17:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

67

0

У Вінницькому технічному університеті запроваджують курси Гарварду

У Вінницькому технічному університеті запроваджують курси Гарварду

 Студенти Вінницького технічного університету можуть отримати сертифікат Гарвардського університету 


У Вінницькому технічному університеті запроваджують курси Гарварду

Ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко підписав меморандум про співдію з фондом BrainBasket. Угода дає старт співпраці вишу, ІТ-фонду BrainBasket і топового університету США і світу — Гарварду. Насамперед у ВНТУ запроваджуватиметься курс CS50. Закінчивши курс, студенти безкоштовно отримають оригінальний сертифікат Гарвардського університету.

Про це повідомляє прес-центр ВНТУ.

Пілотний проект стартує на кафедрі комп’ютерних наук (завідувач— доктор технічних наук, професор Андрій Яровий) у рамках дисципліни першого курсу «Алгоритмізація та основи програмування» (викладач – Євген Шемет).

Це перше програмування, з яким зустрічаються студенти, поступаючи на кафедру КН.

Курс CS50 використовують як вступ до програмування не лише в Гарварді. Приміром, авторитетний У США та світі Єльський університет, використовує його теж.

Нині українською можна переглядати версію курсу 2014 року на спеціалізованій платформі Prometheus — це та платформа, яка рекомендована МОНУ до використання у вишах.

«Ми використовуватимемо найсвіжішу версію 2018 року. Частину матеріалів перекладатимемо, частина буде англійською. Також, зараз фонд BrainBasket веде перемовини, аби перекласти нову версію. Питання мови нині не є проблемою», — розповідає випускник кафедри комп’ютерних наук, а нині викладач цієї кафедри Євген Шемет.

Євген, до речі, не так давно був у місті Кембридж, де мав стажування у одному із найдавніших вищих навчальних закладів США – Гарвардському університеті.

Євген стверджує, що нині провідні університети світу вважають, що будь-якому інженеру програмування потрібне так само, як і математика.

«Зараз ми проводимо цей курс для викладачів кафедри та викладачів університету загалом. Аби викладачі працювали в рамках курсу з наступного семестру. Цей курс направду дуже важливий і необхідний усім, хто вивчає програмування, і насамперед усім інженерам. Тому ми відкриті до співпраці з іншими кафедрами і факультетами ВНТУ. BrainBasket активно співпрацює з Гарвардом напряму, отож, є доступ до їхніх інструментів викладача. Тобто, можна корегувати оцінки, можна передивлятися роботи, багато що автоматизовано. І головне — закінчивши курс, студенти безкоштовно отримають оригінальний сертифікат Гарвардського університету», — наголошує Євген.

Сертифікат безумовно буде виграшним пунктом у резюме. Адже означатиме, що людина окрім того, що є фахівцем у своїй спеціальності, ще знає основи програмування.

«Курс починає з основ, з мови С, яка близька до машинної мови, і потім підходить до мов високого рівня. Це Python, це JavaScript, це SQL. З самого початку курс привчає до того, що ти маєш якісь готові компоненти і ти з них складаєш певний проект. Майже кожна лабораторна робота, або як її називають у Гарварді — набір задач, закінчується якимось завершеним продуктом. Цей курс дає чудові перспективи. У нас уже є приклади, що люди після закінчення цього курсу одразу влаштовувались на роботу», - продовжує Євген Шемет.

Далі в планах впроваджувати інші курси Гарварду. Це цілком можливо, адже цей легендарний університет США має доволі відкриту систему.

Довідка.

CS50 (Introduction to Computer Science — вступ до комп’ютерних наук) розроблений професором Гарвардського університету Девідом Малланом для студентів цього топового американського вишу. Курс розвиває неформальний підхід до вирішення задач, який дуже цінується фахівцями у всьому світі.

Вiнниця.info