13 черв. 2022 09:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

190

0

У Вінниці роз’яснили, чому в Європі люди п’ють чисту воду з крану, а в нас ні

У Вінниці роз’яснили, чому в Європі люди п’ють чисту воду з крану, а в нас ні

Про причини цвітіння Південного Бугу і чисту воду


У Вінниці роз’яснили, чому в Європі люди п’ють чисту воду з крану, а в нас ні

На сторінці КП «Вінницяоблводоканал» після роз’яснення про неприємний запах води, відповіли на питання вінничан, зокрема, чому в Європі з кранів йде чиста вода, а в нас постійно проблеми.

Чому це у нас вода «стоїть»? Південний Буг рухається.

«Ми беремо воду з поверхневого джерела - з річки Південний Буг. Проте наша річка в районі міста підперта Сабарівською ГЕС, що значно сповільнює рух води.

Немає руху води+високі температури= посилений розвиток водоростей. Коли водорості відмирають (а зараз маємо відмирання тих водоростей, які інтенсивно наростали весною), то на процеси їхнього розкладу використовується багато кисню.

Лише за останні тижні кисень впав з 8-ми до 0,2 одиниць.

Не пропонуйте нам «розібрати» Сабарівську ГЕС чи змінити точку забору води!

В першому випадку це призведе до того, що Південний Буг перетвориться на вузенький струмок і місто просто втратить джерело води. В другому випадку потрібні такі капіталовкладення, що суми геть страшно називати. І час».

У Хмільнику і в Калинівці немає такої проблеми.

«Є така проблема і в Хмільнику, і в Калинівці. Проте інтенсивного процесу цвітіння там не відбувається, тому що вода в цих місцях рухається і містить значно більше кисню та здатна до кращого самоочищення».

У Європі (Польщі, Німеччині, Австрії) ніякі водорості не цвітуть і люди п’ють чисту воду з-під крану.

«Водорості цвітуть не лише у Вінниці. А й в усьому світі. З єдиною різницею - цей процес не набуває катастрофічних масштабів там, де краще дбають про екологію. В тому числі, де люди свідомо ставляться до своїх водойм, і якщо спробують вчинити інакше - отримають чималенький штраф. Причому негайно.

І, так, не забувайте про джерело води - на жаль, у Вінниці немає гірських альпійських джерел. Принаймні, поки що».

Як самі люди причетні до того, що водорості інтенсивно ростуть та цвітуть?

«Своєю діяльністю люди самі ж водорості і «годують». Тому що для розвитку їм потрібен фосфор та азот, які й потрапляють в річку через недотримання санітарних норм у прибережних зонах. Чи то фермер змиє в річку свої хімдобрива… чи то туди потрапить недостатньо очищена вода з очисних споруд підприємств… приватних вбиралень…»

Ви впевнені, що у вас проблеми саме з холодною водою?

«Запах якої води вас турбує - холодної, гарячої чи і тієї, і тієї? Не забувайте, що «Вінницяоблводоканал» відповідає за постачання лише холодної води. А гарячу в оселі вінничан подають інші підприємства, які також мають свої труби.

Не забувайте, що «Вінницяоблводоканал» - це експлуатаційне підприємство. А от джерело води обирають державні органи влади».

Нагадаємо, у КП «Вінницяоблводоканал» після скарг вінничан на неприємний запах води з-під крану, пояснили причину і запевнили, що вода безпечна, придатна до споживання і не загрожує здоров’ю.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info