22 черв. 2017 15:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

94

0

Українські та іноземні волонтери представлять результат історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини

Українські та іноземні волонтери представлять результат історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини

Історичне розслідування тривало у селі Стіна понад рік 


Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини

24 червня о 14 год. у Вінниці на Європейській площі відбудеться презентація унікального села Стіна  Томашпільського району. Українські волонтери спільно з однодумцями ще з п’яти країн світу, протягом року проводили там історичну експедицію.  

«Колись ми поїхали у Стіну просто відпочити. Воно нас вразило своєю унікальністю. Знаходиться у ямі, тому там прекрасні краєвиди. Має давню історію. Тут є Замкова гора, на якій ще з 16-17 сторіч стоїть церква. Храм був частиною фортеці, яка оберігала у часи польсько-турецьких воїн. Також на території є козацьке кладовище. А ще, тут до сьогодні використовують чи не одиничну в Україні техніки вишивки чорними нитками.  За легендою, її почали використовувати кілька століть тому, коли загинули багато людей. В Стіні є долина червонокнижної рослини – сонтрава, яка квітне у квітні», - розповідає Юрій Степанець, голова громадської організації «Наше Поділля».

Історичні дослідження в Стіні зацікавили двох італійців, чотирьох французів, одну австрійку, американця та поляка.  

«Також були багато українських волонтерів. Ми зібрали всі зібрані факти воєдино. Створили навіть сайт історії села. Аби познайомити вінничан з Стіною, веземо її жителів у обласний центр, також з собою захопимо трави для чаю, які зібрали на території. Пригостимо чаєм усіх бажаючих. Звичайно продемонструємо фотографії цієї місцини. Для презентації тиждень тому зробили відео.  Захопимо вишиванки. Та унікальну фольклорну спадщину, - це  пісні, які відомі лише в Стіні. Виконувати їх буде місцевий ансамбль «Русавочка», - продовжує Степанець.

Також всі учасники матимуть унікальну можливість відправити листівку своїм рідним чи друзям та запросити їх відвідати Стіну і побачити ці унікальні місця на власні очі.

Довідка:

- У  16-17 століттях село Стіна було велелюдне містечко з добре укріпленою фортецею, міцними мурами та жвавою торгівлею.

- Ось що пише про Стіну у своєму щоденнику Ульріх фон Вердум за 1670-1672 роки:
Місто також належить до Шаргороду, до родини Замойських. Є воно дуже людне і дивно розташоване. Ріка Русова плине тут дуже звивисто крізь високі стрімкі скелі так, що з двох скель робить майже цілком два острови, з котрих один оточує в деякій мірі другий. Перший має вигляд майже підкови,  другий - волана такого, якого використовують для гри в м'яч, а на цій останній лежить місто Стіни із замком. Перша є такою високою, стрімкою і вузькою, що виглядає як мур або високий вал, що також дало цьому місцю ім'я. Найвища частина внутрішнього острова, наче рукоятка волана, не забудована, лише утворює тільки вхід до міста. Має вона протяжність пострілу з лука і не ширша такої, що ледве п'ять або шість коней можуть піти поряд бік-обіч. Скелі по обох сторонах безмірно стрімкі і високі. На кінці височіє замок три гранчастого вигляду. Дещо нижче лежить місто, розтягнуте вздовж скелі ще далі вниз аж до того місця, де ці скелі закінчуються дуже круто, залишаючи на березі Русави зовсім трохи місця для передмість».

 Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі ВінниччиниУкраїнські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 2

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 3

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 4

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 5

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 6

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 7

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 8

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 9

Українські та іноземні волонтери представлять результат  історичної експедиції у старовинному селі Вінниччини - фото 10

Вінниця.info, фото надані ГО «Наше Поділля».