30 лип. 2014 16:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

34

0

В Канаду на мовні канікули полетіли 15 “дітей Майдану”

В Канаду на мовні канікули полетіли 15 “дітей Майдану”

 Серед них донька пораненого на Майдані вінничанина Миколи Рудика — учениця 23-ї школи Вікторія


В Канаду на мовні канікули полетіли 15 “дітей Майдану”

 15 дітей активістів Евромайдану відправились на літні канікули до Канади на запрошення української діаспори. Серед них - донька вінничанина Миколи Рудика, який отримав поранення під час лютневих подій на Майдані й лікувався у Польщі.

- Гімном України, національними прапорами та свіжим хлібом та “Слава Україні!” зустрічали нас в аеропорту Ванкувера, - розповіла Віка Рудик. - Якщо чесно, то ми очікували на сюрприз, але такий... Звісно, діаспора уважно слідкує за всіма подіями в Україні, особливо щодо Майдану, Криму та війни на Сході. Але після спілкування з однолітками склалось враження, що вони живуть в сусідньому дворі, ходять з нами в одну школу та спілкуються в одній “тусовці”... Всі в курсі подій на батьківщині, хоча вона за тисячі кілометрів.

- Як відбирали 15-х учасників проекту O.W.L.Ukrainian Canadian Education and Charity Trust?

- Я заповнила анкету, вказала свої інтереси та підтвердила знання англійської... Але мабуть, вирішальним був той факт, що мій тато стояв на Майдані всю зиму, отримав важке поранення і дивом був врятований лікарями Києва та Варшави. Так я потрапила у щасливу 15-ку... Хоча серед нас є вже зовсім не діти, а безпосередні учасники, активісти Майдану в столиці та своїх містах — студенти, волонтери діти-сироти та діти загиблих Героїв Небесної Сотні. У кожного своя історія, яку українці Канади хочуть знати безпосередньо від нас — українською та англійською мовами...

- Тато без вагань відпустив тебе на 2 місяці канікул за океаном?

- Ті два місяці лікування у Польщі, коли тата рятували в шпиталі були більш тривожним і серйозним випробуванням для нашої родини. Звісно від Варшави до Вінниці набагато ближче ніж від Ванкуверу... Але ми приїхали сюди не просто гуляти містом, ходити по кафе чи робити фото української Канади. Нас розселили по родинах, в програмі гостин уроки англійської мову в місцевому коледжі, різні інтерактивні проекти, навіть похід на канадське весілля. Окремо українська діаспора цікавиться нашими планами на життя, адже в багатьох учасників проекту після подій на Майдані не повна родина — загинули батьки. Тому місцеві благодійники сподіваються, що ця поїздка стане для “дітей Майдану” початком пошуку і здобуття професійної освіти... Навіть із можливістю подальшого навчання у Канаді чи інших країнах світу.

- Що кажуть в Канаді по телевізору про збиті в Україні літаки, щоденні жертви?

- Ці 10 годин різниці в часі з нашою країною фактично нічого не міняють, їхні ЗМІ реагують і показують буквально все про події на Сході, людські трагедії та війну. Так між нами тисячі кілометрів, але українці Ванкуверу реагують на все це, навіть, гостріше ніж окремі наші громадяни на вулицях Вінниці чи Києва... Їх болить за нас не менше! Адже в тому збитому терористами Боїнгу загинуло 80 дітей, майже 300 пасажирів і канадці в тому числі... Це падіння пасажирського літака стало великим ударом для усього світу.

- За Вінницею вже сумуєш?

- Я думаю, що всі 15 дітей із нашої делегації по трішки вже починають сумувати за власними домівками, бо додому будемо летіти тільки 6-7 вересня. Добре, що в кожного є планшет, комп’ютер, телефон із Скайпом та соціальними мережами... Тому щодня я спілкуюсь із батьками, друзями, однокласниками і обіцяю привезти у вересні із Канади цілий букет вражень, сувенірів та “гарячих привітів” від наших українців із Ванкуверу...

Записала Саша Ковальська, для ВИННИЦА.info


0
0