19 квіт. 2017 15:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

104

0

В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій

В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій

 В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій


В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій

 У східній частині Вінниці є індустріальний парк, де триває будівництво заводу по виготовленню холодильного обладнання. Мерія підписала Меморандум з UBC-group про створення кластеру машинобудування, для залучення суміжних виробників до індустріального парку. Щоб розвивати індустріальний парк, малий бізнес та освіту у місті вирішили створити комунальне підприємство «Вінницький муніципальний центр інновацій».

Про це повідомили у Вінницькій міськраді 19 квітня під час проведення круглого столу «Інфраструктура підтримки бізнесу та інновацій Вінниці».

«Все почалось з пошуку управляючої компанії для індустріального парку. Згідно із законодавством України, після того як створено індустріальний парк та внесено його в реєстр, необхідно протягом 2 років провести конкурс і укласти договір з управляючою компанією міста. Ми спілкувались з багатьма потенційними партнерами з-за кордону. Проблема в тому, що ми можемо легко знайти управляючу компанію, якщо на межі нашого індустріального парку будуть всі комунікації. Я говорю про водогін, каналізацію, газопостачання та електропостачання. Ситуація з електропостачанням у Вінниці досить неоднозначна, вона не дуже легко приймає нових «гравців», особливо потужних. А вінницький індустріальний парк матиме скупчення потужних споживачів енергії. Потрібно шукати синергію з новими генераціями, з біоенергетичним котельнями, і так далі. Але всім цим потрібно займатись. Коли ми спілкувались з потенційними компаніями з-за кордону, яких хотіли запрошувати на конкурс, вони казали, що коли обговорювати питання можна, коли всі мережі будуть на границі індустріального парку.

Отже ми вирішили створити комунальне підприємство «Вінницький муніципальний центр інновацій», почати з 5 людей (штату – ред.), тому що це потрібно робити зараз. Це питання конкуренто-спроможності міста, розвитку аеропорту, індустріального парку, логістичного центру. Саме для цього створюється комунальне підприємство, яке буде приймати участь в конкурсі на управляючу компанію індустріального парку.

Підприємство буде займатись проектуванням і комунікаціями логістичного парку, і науково-технологічним парком», - повідомив заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський.

В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій

За словами директора департаменту економіки та інвестицій міськради Віталія Погосяна, перед комунальним підприємством «Вінницький муніципальний центр інновацій» ставляться чотири базових завдання.

«Це інфраструктура підтримки малого і середнього бізнесу, бізнес-інкубатор, де можна було б звернутись і отримати фахову консультацію.

Інноваційно-виробнича інфраструктура.

Наступне, це науково-освітня інфраструктура. Та кількість вишів яка є в місті, дає змогу дивитись вперед, бо змінюється не лише бізнес, а й освіта. Потрібні досвідчені кадри. Молодь повинна залишатись у Вінниці, вони повинні мати можливість втілювати свої ідеї, потрібні сучасні лабораторії. Сучасні лабораторії, це досить дорого. Ми хочемо зробити все в одному місці, щоб наші виші могли використовувати сучасне обладнання, а діти могли реалізувати свої ідеї.

Соціальна інфраструктура. В нашому місті проводять багато форумів, багато заходів. Потрібно створити умови щоб соціальна сфера теж могла цим користуватись», - повідомив Віталій Погосян.

Для КП «Вінницький муніципальний центр інновацій» розмістять в будівлі, що розташована на 600-річчя, 21.

В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій - фото 2

В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій - фото 3

Під час проведення круглого столу сьогодні підприємці, освітяни, представники громадських організації та мерії обговорювали розвиток малого та середнього підприємництва, який є базовим для конкурентоспроможності економіки та на водили приклади роботи індустріальних парків в інших країнах.

«Якщо економіка складається з малих виробників, ризики диверсифікуються. Малий та середній бізнес, який займається різними галузями, самобалансує. Наприклад, Швейцарія, яка за версією світового економічного форуму, має найбільш конкуренто-спроможну економіку, вона має найбільшу концентрацію малого та середнього підприємництва в складі ВВП.

Під час розробки Програми посилення конкуренто-спроможності малого та середнього підприємництва м. Вінниці ідентифікували найбільш пріоритетні сфери підприємницької діяльності, які є у Вінниці. З допомогою проекту ПРОМІС опитано 94 підприємства щодо формування пріоритетних сфер підприємницької діяльності. Їх є 7, це інформаційні технології, медичні послуги, туристичні послуги, харчова промисловість, легка промисловість, сфера послуг та соціальне підприємництво», - зазначив Владислав Скальський.

В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій - фото 4

В місті утворять Вінницький муніципальний центр інновацій - фото 5

Вінниця.info