5 трав. 2018 16:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

110

0

В ОТГ Вінниччині висадили енергетичні верби

В ОТГ Вінниччині висадили енергетичні верби

 В ОТГ Вінниччині висадили енергетичні верби 


В ОТГ Вінниччині висадили енергетичні верби

 В Жмеринському районі, що на Вінниччині активно впроваджують альтернативні джерела енергії. Під час проведення заходів із благоустрою Северинівською об’єднаною територіальною громадою було висаджено 3500 енергетичних верб.

Прo це пoвідoмляє департамент інфoрмаційнoї діяльнoсті та кoмунікацій з грoмадськістю Вінницькoї OДА.

Для виробництва енергії все частіше використовують сили природи: вітер, сонце, геотермальну енергію, енергію хвиль... Нещодавно у світі почали застосовувати енергію біопалива з енергетичних культур, що сприяє зменшенню викидів шкідливих газів та є ефективним з точки зору продукування енергії.

Цьогоріч новою технологією зацікавились у Жмеринському районі. У Северинівській ОТГ назвали ряд переваг використання даного виду палива.

«Продуктивність верби становить від 10 до 15 тонн сухої маси на гектар за рік, а це перевищує вихід деревини із традиційних лісових насаджень у 14 разів. Найоптимальніший строк для нагромадження кущами верби великої кількості біопалива - три роки. Після скошування пагонів на залишених прикореневих частинах весною знову з’являться паростки – цикл самовідновлення верби на одному місці може тривати впродовж 3 десятиліть», - йдеться в повідомленні.

Рослина є непримхлива та може зростати на непридатній для вирощування сільськогосподарських культур землі.

Для забезпечення процесу перетворення біомаси на паливо будуть створені додаткові робочі місця.

Як повідомляла Вiнниця.info, в Северинівській ОТГ використовують альтернативні джерела енергії. Там місцева амбулаторія обігрівається енергією землі, електрику для приміщення спортзалу забезпечує вітряк. Громада утворила комунальне підприємство «Северин», яке обслуговує та несе відповідальність за функціонування сонячного колектора, котельні, вітряків, теплових насосів.

В ОТГ Вінниччині висадили енергетичні верби

Вiнниця.info