26 серп. 2014 14:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Влада
0

37

0

В оточенні Вінницького губернатора «яструби» перемогли «голубів»

В оточенні Вінницького губернатора «яструби» перемогли «голубів»

 Після того, як Президент затвердив Анатолія Олійника на посаді керівника Вінницької області, той всерйоз узявся з кадрову чистку лав чиновників


В оточенні Вінницького губернатора «яструби» перемогли «голубів»

 Днями відбулися дві доволі знакові події – з Департаменту соціального захисту ОДА було звільнено Марину Коваль, а в кулуарах обласної влади шириться інформація, що протягом тижня-двох відбудеться низка радикальних звільнень. Мова йде не тільки про екс-регіоналів, як то Коваль, а й про людей, які десятиліттями очолюють певні служби, на які у вінничан традиційно багато нарікань.

За цими, на перший погляд, доволі логічними подіями прихований факт перелому у кадровій політиці вінницької обласної влади. Тривалий час (а з моменту призначення А.Олійника в.о. голови ОДА пройшло уже майже півроку) рішучих кадрових висновків щодо чиновників старої влади зроблено не було, що давало нагоду місцевим активістам звинувачувати владу в небажанні проводити люстрацію.

Останній закид, щоправда, доволі сумнівний, оскільки не було ані закону про люстрацію, ані чіткого розуміння – хто під неї потрапляє. А звільнювати усіх без виключення посадовців теж було б невірно. До того ж, в оточенні Олійника тривалий час переважали «голуби» – прихильники традиційної для Вінниччини політики, коли чиновники, які спокійно спостерігали за крахом попереднього режиму, продовжували працювати і за нового Президента.

Ви здивуєтеся, але у Вінницькій області є такі чиновники, які без жодних для себе потрясінь працюють на одних і тих же посадах з часів Кравчука, хоча звинувачення у корупції на їхню адресу лунають регулярно.

Проте звільнення почалися. І дуже характерні. Коваль – людина Татусяка, яка багато років працювала в його організації «Україна-Польща-Німеччина», і виключно за його квотою здобула крісло начальника департаменту, хоча до цього моменту жодного відношення до соціальної роботи не мала (Коваль – пенсіонер МВС).

Її звільнення – підтвердження того, що з функціонерами старого режиму компромісу не буде, скільки би вони не заявляли про власну лояльність до нової влади. На черзі – керівники ще декількох владних підрозділів, які отримали посади за політичними мотивами. Отже в оточенні голови ОДА на сьогодні переважили так звані «яструби»:

З цієї інформації можна зробити єдиний висновок – губернатор Вінниччини не очікуючи загальноукраїнської кампанії, готовий провести очікувану люстрацію, вичистити владу від тих чиновників, які є тими «гвинтиками», що роками підтримували наскрізь прогнилу бюрократичну машину і виявилися неготовими до кардинальних змін.

А в умовах відкритої агресії проти України очікувати, що вони «виправляться» самостійно – неможливо.

Є й інший сигнал – уже для жменьки професійних провокаторів, які заявили, що єдиними виразниками волі Майдану та приноровилися влаштовувати регулярні скандали в приміщенні обласної ради. Якщо раніше їх, що називається, «терпіли» та навіть намагалися надавати посильну допомогу, то сьогодні ставлення влади до тих, хто намагається зіграти на руку Путіну та російській пропаганді, дестабілізуючи ситуацію в Україні – кардинально змінилося.

Війна – не той час, коли можна собі дозволити критику Верховного Головнокомандуючого та тих, хто організовує опір загарбникам. І відчуття вседозволеності та безкарності, яке затьмарило голови декільком активістам має залишитися у минулому.

Кирило Мозговий, ВИННИЦА.info


0
0