3 берез. 2017 16:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

69

0

В селі на Вінниччині два роки простоює обладнання, куплене за іноземні кошти, бо РЕС не дає дозвіл на підключення

В селі на Вінниччині два роки простоює обладнання, куплене за іноземні кошти, бо РЕС не дає дозвіл на підключення

 Селяни отримали міжнародний грант, але не можуть користуватись новим обладнанням


 В селі Городківка Крижопільського району на Вінниччині в 2015 році громада виграла конкурс за програмою ПРО ООН, створила сільськогосподарський обслуговуючий кооператив і купила обладнання для переробки сільгосппродукції - крупорушку, млин, сушарки. Вже 2017 рік, а люди не користуються обладнанням і не можуть прозвітувати використання міжнародних коштів, через проблеми з обленерго щодо підключення.

Про це під час круглого столу з народними депутатами розповів Городківський сільський голова Крижопільського району Олександр Гаврилюк.

«Ми брали участь в конкурсі по програмі ПРО ООН. Виграли конкурс, купили обладнання на 600 тисяч гривень. Умова іноземців була, що ми повинні обладнання зареєструвати на сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, 20% вартості повинна внести громада. Там йде крупорушка, млин для переробки на корма, гарнулятор. Окрім того закуплено 7 сушарок для виготовлення сухофруктів.

Місцевий фермер нам надав приміщення, там була електрика. Але енергетики поставили умову, що окремий власник, повинен зробити окреме підключення. Тобто нам потрібно було зробити окреме підключення частини приміщення під наш кооператив.

Ми написали заяву. На 30 кВт. Вони дають розрахунок – 2,5 тисячі за заяву. Потім 9900 гривень заплатили за те, що нестандартне підключення. В чому воно не стандартне, нам не пояснили. Але ми все робили швидко, бо конкурс був виграний і вимога ПРО ООН була в тому, щоб підключати обладнання. Ми перерахували 9900 і думали що це все. Знали лише, що мають виставити рахунок за матеріали. Потім нам дали технічні умови, в яких вказали, що потрібна підстанція. Підстанція коштує 200 – 240 тис. гривень. Ми питали для чого монтувати підстанцію, якщо вона в нас є і знаходиться в 100 метрах від приміщення. Вони нам кажуть, що це на перспективу. Підстанція, яка є – на 160 кВт, а нам потрібно всього 30 кВт.

Потім ми з цими проблемами звернулись до голови обласної ради і адміністрації, щоб виключили цей пункт (зобов’язання встановлювати окрему підстанцію – ред.). Пройшло 2-3 місяці, пункт вони (РЕС – ред.), виключили і вже виставляють нам рахунок додатково на 28 тис. гривень. Коли ми запитали, що за сума, нам пояснили, що їх фахівці помилились з розрахунками, мовляв не 9900 треба платити, а 28 тисяч. Та виставили ще один додатковий рахунок - на 18 тисяч за матеріали та роботу. Ми просили щоб нам дали окремо договір на 9900 і на 28 тисяч. Але вони не хотіли цього робити», - розповів Вінниця.info Городківський сільський голова.

Коли сільський голова розповів про проблему з підключенням на зустрічі з депутатами, голова облдержадміністрації В. Коровій сказав що такі проблеми зустрічаються часто і доручив заступнику розібратись з питанням.

«Вчора Валері Вікторович доручив заступнику розібратись. Доки я був на нараді, з обленерго вже подзвонили в Крижопільські електричні мережі, ті в свою чергу зв’язались з головою сільськогосподарського кооперативу і сказали, що вже дадуть окремі договори. Але акту (на підключення – ред.) ще не дали», - розповів, О. Гаврилюк.

Вінниця.info