6 лип. 2018 16:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

264

0

В село на Вінниччині повертаються люди. На зборі ягід там заробляють до тисячі гривень в день

В село на Вінниччині повертаються люди. На зборі ягід там заробляють до тисячі гривень в день

 У селі Стрільчинці на Вінниччині два роки тому почало працювати підприємство із вирощування ягід


В село на Вінниччині повертаються люди. На зборі ягід там заробляють до тисячі гривень в день

 У селі Стрільчинці, що входить до складу Немирівської ОТГ, два роки тому почало працювати підприємство із вирощування ягід. На місці, де раніше стояли чагарники, тепер плантації з полуницею, лохиною та малиною. В село повертаються люди, які колись їздили працювати в місто, адже під час збору врожаю заробляють до тисячі гривень в день.

«У нас нині працює до сотні людей. На території села вирощують екологічно чисті ягоди. Жодної хімії. Тут бур’яни навіть виривають руками, а не кроплять», - розповідає Вiнниця.info голова села Петро Шлапак.

Керівник села розповідає, ще два роки тому Стрільчинці занепадали.

«Колись у нас жило 2000 осіб. Нині до 350-ти. З села почали виїжджати люди. Залишилися здебільшого пенсіонери. Я працюю перший рік сільським головою. Коли мене обрали люди, почав вирішувати, як рятувати наше село. Згадав за чоловіка, який приїздив з допомогою до нас на передову. Я понад рік прослужив у зоні АТО. Запропонував йому стати інвестором. Той погодився», - продовжує Шлапак.

Під майбутню плантацію виділили занедбану ділянку в селі.

«Інвестор розчистив старі будівлі, які вже зруйнувалися. Чагарники. І розпочалось. Нині на зборі ягід працює 90 людей. Всі наші місцеві, які живуть у селі. Також приїздять з сусідніх сіл. Ще 15 осіб працюють на фірму на постійній основі. Це бухгалтер, підсобні працівники. Ті люди, які збирають ягоди, за день можуть заробити 900 гривень. Все залежить від того, скільки зберуть», - зауважує сільський голова.

Окрім високої зарплатні працівників привозить та завозить на роботу автобус. Всіх годують безкоштовним обідом. Облаштували душові кабіни.

«Люди бачать, що тут гарні умови. Спочатку наша молодь почала повертатися з міста до села. Тепер вже почали говорити і ті, хто працює закордоном: «Тут свій дім. Все рідне. І працюючи у селі можна заробити на подорожі в інші країни», - посміхається Шлапак.

Відроджуватися село почало і в інших напрямках.

«Ми лагодимо дороги. Почали прокладати безкоштовний водогін для всіх. У довготривалих планах відкриття дитячого садочку. А от на наступний рік хочеться зробити для людей щось приємне. У центрі села облаштуємо фонтан», - перераховує сільський голова.

Також у Стрільчинцях мріють відкрити плодоягідний завод, де б виготовляли джеми та варення із вирощених на території села ягід.

В село на Вінниччині повертаються люди. На зборі ягід там заробляють до тисячі гривень в день

В село на Вінниччині повертаються люди. На зборі ягід там заробляють до тисячі гривень в день - фото 2

В село на Вінниччині повертаються люди. На зборі ягід там заробляють до тисячі гривень в день - фото 3

Вiнниця.info