12 січ. 2018 14:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

84

0

В школах Вінниччини після канікул не вимагатимуть довідку про щеплення. В області епідемії кору немає

В школах Вінниччини після канікул не вимагатимуть довідку про щеплення. В області епідемії кору немає

 На Вінниччині немає епідемії кору 


В школах Вінниччини після канікул не вимагатимуть довідку про щеплення. В області епідемії кору немає

 В Україні триває спалах захворюваності на кір. У Києві міська адміністрація прийняла рішення, за яким не вакциновані проти кору діти не допускатимуться до занять у шкільних та дошкільних навчальних закладах. Редакція Вінниця.info звернулась за коментарем в департамент охорони здоров’я Вінницької області, аби з’ясувати чи планують в області вводити обмежувальні заходи у зв’язку з частими випадками захворюваності на кір. Спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Лариса Бевза розповіла яка ситуація у Вінницькій області та пояснила чи можна робити щеплення дорослим.

- У Вінницькій області немає епідемії кору. Якщо в області немає епідемії, то відповідно до законодавства України ми не маємо права заборонити відвідування шкільного закладу.

За рекомендаціями ВООЗ вважається що епідемія кору, це коли фіксують 100 випадків захворюваності на 100 тис. населення. У Вінницькій області рівень захворюваності складає 6,6 випадків на 100 тис. населення. На сьогодні зареєстровано 106 випадків (за пів року з 2017 року по 11 січня 2018 року – ред.). Випадки кору реєструвались в 15 районах та в м. Вінниці.

- Якщо зараз фіксують спалах захворюваності на кір, вакцинуватись можна?

- Перед тим як вакцинуватись, батьки повинні прийти з дитиною на огляд до лікаря. Якщо ніяких протипоказань немає, лікар дає дозвіл і в кабінеті щеплень проводять вакцинацію.

- Чи можна робити щеплення від кору дорослим?

- Дорослі можуть провести щеплення, але вакцину вони повинні купити за власний рахунок. Для цього потрібно в аптеці купити вакцину, приїхати в амбулаторію і після огляду лікаря їм проведуть щеплення. Але потрібна сумка-холодильник, щоб зберегти «холодовий ланцюг» при перевезені вакцини.

- Якщо людина раніше мала щеплення від кору, але не збереглась медична картка, пацієнт не знає що має щеплення і провів вакцинацію ще раз, це безпечно?

- Побічних дій не буде. Вакцинацію і ревакцинація проводилась в 6 років, а імунітет з роками знижується.

За словами Лариси Бевзи, у Вінницькій області близько 93% дітей першого року життя мають щеплення від кору, ревакциновано близько 92% дітей віком 6 років. Всі лікувальні профілактичні заклади області забезпечені вакциною КПК, вони мають майже 25 тисяч доз

За інформацією МОЗ, за 11 місяців 2017 року в Україні зафіксували 3382 випадки захворювання на кір. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській області – 1049, Одеській – 931, та Закарпатській – 416. 5 людей в Одеській області померли, з них - 3 дітей.

Вінниця.info