22 трав. 2018 11:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

109

0

В українських традиціях: у музеї на Вінниччині готуватимуть хліб за старовинною методикою

В українських традиціях: у музеї на Вінниччині готуватимуть хліб за старовинною методикою

 Шукають мецената, який допоможе відновити роботу старовинного млина 


В українських традиціях: у музеї на Вінниччині готуватимуть хліб за старовинною методикою

У селі Білопілля Козятинського району діє «Музей хліба». Головна родзинка закладу – старовинний 15-метровий млин.  Це архітектурний пам'ятник XVIII століття, який тут збудував бідний селянин Федор Білошкап. Чоловік з двома молодшими сестрами  залишились рано сиротами. Аби вижити, Федір Андрійович на останні гроші купив у місцевого пана клаптик землі. Де і збудував вітряк.

«Ще до минулого року млин міг працювати та молоти зерно. Але через те, що його довго не використовували, він просто втратив свої технічні параметри. Крім того, з часом корпус почав перекошуватися. Довелося його ставити на фундамент. Аби він не розлетівся від старості, адже був збудований без єдиного цвяха, була проведена дорога реконструкція. Проте, при бажанні відновити роботу млина, це можливо зробити. Якби знайшовся меценат, який би посприяв у цьому, для людей могли б зробити дуже добру справу. Або, поставити поряд діючу міні-копію млина. Ми б показувала гостям музею, як століття тому тут люди жили та вирощували хліб», - розповів  Вiнниця.info директор «Комунального закладу «Музей Хліба. с. Білопілля» Сергій Рибачук, він керує тут з 2016 року.

Музей у селі відкрили у 1986 році. Тут представлені понад 700 експонатів. Зокрема техніка, якою обробляли землі для вирощування зерна. Є старовинна хатина, що відтворює собою селянський побут ХVШ-ХІХ століть.

«У планах відкрити хатину, з діючою піччю. Аби люди могли тут хліб самостійно випікати. У наших українських традиціях, які зародилися ще у сиву давнину. Тобто, самому перетирати ручними жорнами зерно на муку. Власноруч, як це робили наші пращури. Потім місити тісто. Та випікати за старовинним рецептом», - зауважив Рибачук.

Працівники музею сподіваються, що згодом їх заклад стане одним з найпривабливіших музеїв в області.

 Вiнниця.info