13 серп. 2018 13:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

52

0

В яких лікарнях Вінниччини медики на первинці отримують найвищу зарплату і чому не всім збільшили нарахування

В яких лікарнях Вінниччини медики на первинці отримують найвищу зарплату і чому не всім збільшили нарахування

Чому не всім лікарям "поліклінік" на Вінниччині підняли зарплату 


В яких лікарнях Вінниччини медики на первинці отримують найвищу зарплату і чому не всім збільшили нарахування

Сімейні лікарі мають отримати високі зарплати, а населення якісне медичне обслуговування. Таке завдання поставив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій під час наради з керівниками структурних підрозділів 13 серпня.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Важливим питанням, яке обговорювалось в ході наради стало те, що із 47 закладів первинної медичної допомоги області на комунальні неприбуткові підприємства перетворено 44. Таким чином 3 заклади не внесено як КНП до Державного реєстру фізичних та юридичних осіб. Це Чернятинська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Жданівський Центр ПМСД та Шаргородський Центр ПМСД. Термін їх перетворення спливає 2 вересня поточного року, таким чином для даних закладів буде проблематично заключити до кінця року угоди із Національною службою здоров’я України і відповідно вони не отримуватимуть належного фінансування. В свою чергу це тягне за собою те, що лікарі, які працюють в цих лікарнях не отримуватимуть збільшену заробітну плату.

В Україні протягом 2018 року триває реформа медицини первинної ланки, так званих в народі поліклінік. Зміни передбачають перетворення закладів охорони здоров’я в некомерційні комунальні підприємства та заключення договорів з НСЗУ, через яку вони отримують фінансування. Заробітна плата медиків напряму залежить від кількості пацієнтів, яких обслуговує лікар і з якими підписує декларацію.

Станом на липень місяць 23 комунальні некомерційні підприємства отримали від НСЗУ 29806,3 тис. грн. Це ті заклади, що встигли укласти угоди до липня. Середня заробітна плата склала 10887 грн на 1 лікаря, та 6000 грн на 1 медичну сестру. Найвищу зарплату – від 15 – до 18 тис. гривень нарахували 95 лікарям, з них:

  • в центрах медико-санітарної допомоги м. Вінниці – 61 лікарю;

  • в Барському РЦПМСД – 12 лікарям;

  • в Жмеринському РЦПМСД – 2 лікарям,

  • в Липовецькому РЦПМСД – 3 лікарям,

  • в Калинівському РЦПМСД – 5 лікарям,

  • в Козятинському РЦПМСД – 2 лікарям,

  • Чернівецький РЦПМСД – 2 лікарям;

  • Мурованокуриловецький РЦПМСД – 6 лікарям

  • ЦПМСД Іллінецької міськради – 1 лікарю,

  • Томашпільський ЦМСД – 1 лікарю,

  • в Ямпільський РЦПМСД - 3 лікарям. Ще 6 лікарям зазначеної лікарні за липень нараховано зарплату понад 18 тис. гривень.

За інформацією департаменту охорони здоров’я ОДА, 151 лікарю, що працює на первинній ланці за липень нараховано зарплату від 11 до 15 тис. гривень. Зросла заробітна плата і медсестер. У Вінницькій області 249 медичним сестрам нарахували зарплату від 6 до 9 тис. гривень та 64 медсестрам – від 9 до 11 тис. гривень.

 

Вiнниця.info