22 листоп. 2015 20:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

96

0

ВААС наказав зареєструвати Вернигора

ВААС наказав зареєструвати Вернигора

 ВААС залишив без задоволення апеляційну скаргу кандидата в депутати


ВААС наказав зареєструвати Вернигора

ВААС залишив без задоволення апеляційну скаргу кандидата в депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Вінницької обласної ради Давиденко Ганни Віталіївни.

Про це повідомляє прес-служба ВААС.

22 листопада Вінницьким апеляційним адміністративним судом залишено без задоволення апеляційну скаргу кандидата в депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Вінницької обласної ради Давиденко Ганни Віталіївни, а постанову Вінницького окружного адміністративного суду  від 18 листопада 2015 року – без змін (вказаною постановою зобов’язано Вінницьку обласну виборчу комісію Вінницької області повторно розглянути заяву Вернигора Ігоря Віталійовича про реєстрацію його депутатом Вінницької обласної ради VII скликання від Вінницької обласної організації політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина").

Таке рішення суд апеляційної інстанції прийняв у справі за адміністративним позовом  кандидата в депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Вінницької обласної ради Вернигора Ігоря Віталійовича до Вінницької обласної виборчої комісії Вінницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача – кандидат в депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Вінницької обласної ради Давиденко Ганна Віталіївна, про зобов’язання Вінницької ОВК зареєструвати його депутатом Вінницької обласної ради VII скликання.

Під час звернення до суду, Вернигора І.В. зазначив, що не зважаючи на подання ним відповідної заяви, рішення щодо його реєстрації депутатом Вінницької обласної ради  прийнято не було.

Вирішуючи справу, судом апеляційної інстанції встановлено, що позивач, будучи особою, яка визнана офіційно обраним депутатом Вінницької обласної ради, 10.11.2015 року звернувся до Вінницької обласної виборчої комісії із заявою про відсутність іншого представницького мандата, що є необхідним для реєстрації його депутатом обласної ради.

Відповідно до вимог чинного законодавства виборча комісія приймає рішення про реєстрацію кандидата депутатом відповідної ради у разі дотримання ним вимог щодо своєчасності та повноти подання відповідного звернення.

Зазначені вимоги позивачем дотримано у повному обсязі. Разом з тим, позитивного для Вернигора І.В. рішення із цього питання Вінницькою ОВК прийнято не було у зв’язку з його не підтриманням більшістю голосів членів комісії. За реєстрацію Вернигора І.В. депутатом обласної ради проголосували лише 9 із 18 членів комісії.

У задоволенні заяви Вернигора І.В. про реєстрацію його депутатом обласної ради відповідачем відмовлено не було, оскільки по суті її розгляду жодного рішення (про задоволення чи відмову у задоволенні) не приймалося. Не підтримання її більшістю від складу членів обласної виборчої комісії свідчить про те, що така заява з розгляду комісією не знімається та підлягає повторному розгляду з прийняттям рішення у порядку частини 3 статті статті 89 Закону № 595-VIІІ.

Крім того, стосовно доводів апеляційної скарги, що суд І інстанції не звернув увагу на те чи, має позивач інший представницький мандат та чи подав копію заяви про її припинення, суд апеляційної інстанції зазначив, що під час подання заяви позивач зазначив про відсутність представницького мандата.

Також щодо доводів апелянта, що суд першої інстанції не врахував тієї обставини, що  Вернигор І.В. не є обраним депутатом Вінницької обласної ради, оскільки згідно з повторним підрахунком голосів, не набрав достатньої кількості голосів виборців, і не є черговим кандидатом у депутати у виборчому списку від місцевої організації партії, а отже, не має права на участь у розподілі депутатських мандаті, суд апеляційної інстанції зазначив, що відповідно до вимог чинного законодавства України територіальна комісія повинна прийняти рішення про реєстрацію депутата або визнання особи такою, яка відмовилась від депутатського мандата, та визнає обраним депутатом в багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата в депутати від відповідної місцевої організації партії та реєструє його в установленому цим Законом порядку.

На підставі викладеного вище, ВААС дійшов висновку, що суд першої інстанції правомірно зобов’язав Вінницьку ОВК повторно розглянути заяву про реєстрацію позивача депутатом Вінницької обласної ради VII скликання.

Нагадаємо, що висуваниця від партії «Батьківщина» Ганна Давиденко, подавала до суду, щоб перерахувати голоси на двох виборчих дільницях. Вона підозрювала, що були підроблені документи, щоб зарахувати більше голосів виборців на користь її одно партійця Ігоря Вернигора.

Правоохоронцями зареєстровано кримінальне провадження за фактом фальсифікації виборчих документів.

ВИННИЦА.info