5 груд. 2018 11:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Україна
0

50

0

Варфоломій запросив на Собор ієрархів церков Київського та Московського патріархату і автокефальної церкви

Варфоломій запросив на Собор ієрархів церков Київського та Московського патріархату і автокефальної церкви

 Об’єднавчий Собор, де буде проголошено про створення автокефальної помісної православної церкви, відбудеться 15 грудня 


Варфоломій запросив на Собор ієрархів церков Київського та Московського патріархату і автокефальної церкви

 Об’єднавчий Собор, де буде проголошено про створення автокефальної помісної православної церкви, відбудеться 15 грудня в Софійському соборі в Києві. Вселенський Патріарх Варфоломій направив відповідні листи із запрошеннями взяти участь у цьому Соборі ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату.

Про це йдеться на офіційному сайті Президента України.

Під час виступу на Форумі місцевого самоврядування, Петро Порошенко заявив, що Собор відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, де затвердять статут нової української церкви. Також Собор обере Предстоятеля.

Президент повідомив, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій поінформував, що вже підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій надзвичайно важливій, історичній події.

Петро Порошенко додав, що чотири з половиною роки тому активізувався діалог з Вселенським престолом і Україна тепер має три фундаментальних рішення.

«По-перше, Вселенський Патріарх та Синод відкинули претензії РПЦ на Україну як нібито канонічну територію РПЦ. Друге – вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність православній церкві України. І третє, вони підготували Томос», - зазначив Глава держави.

Він зауважив, що ще рік тому половина українців не знала, що таке Томос, а зараз кожен українець, не залежно від того, до якої церкви він ходить, знає і прагне отримати грамоту, яка цю незалежність нашої церкви підтверджує.

Нагадаємо, Митрополит Вінницький і Барський УПЦ МП Симеон не підтримав рішення Собору єпископів Московського патріархату, який відбувся 13 листопада в Києві. Тоді архієреї схвалили постанову, в якій засудили процес надання Томосу про автокефалію українській помісній православній церкві.

Вінниця.info