19 груд. 2016 12:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

94

0

Вибори на Вінниччині: фаворити перегонів та порушення

Вибори на Вінниччині: фаворити перегонів та порушення

 Вибори на Вінниччині: фаворити перегонів та порушення 


Вибори на Вінниччині: фаворити перегонів та порушення

 18 грудня у 10 об’єднаних територіальних громадах Вінницької області відбулись перші місцеві вибори. В переважній більшості, громади віддали свої голоси за діючих очільників. Під час виборів правоохоронцям надійшло всього 10 повідомлень про порушення.

Про це повідомили під час прес-конференції 19 грудня.

Загалом, явка виборців у Вінницькій області склала 48,7%.

«День виборів і підрахунку голосів пройшли спокійно. Найвища явка по Немирівській міській територіальній громаді - 60,14%. Ситковецька селищні об’єднана громада – 57,39% і Оратівська селищна об’єднана громада – 55,91%. Найнижча явка - в Жданівській сільській об’єднаній громаді – 36,8% і Тульчинській міській об’єднаній громаді – 42,4%.», - сказав заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

Як повідомив Андрій Гижко, за попередніми результатами лідируючі позиції у виборах займають:

Барська міська ОТГ - Артур Цицюрський (діючий голова);

Немирівська міська ОТГ – Віктор Качур (діючий голова);

Тульчинська міська ОТГ – Валерій Весняний;

Вороновицька ОТГ – Олександр Ковінько (діючий голова);

Северинівська сільська ОТГ – Олександр Христюк (діючий голова);

Ситковецька елищна ОТГ – Віктор Михайленко;

Оратівська селищна ОТГ – Ігор Барський;

Томашпільська селищна ОТГ – Валерій Немировський,

Жданівська сільська ОТГ – Ставніслава Ядвіжина;

Бабчинецька сільська ОТГ – Ніна Зварич.

Варто відзначити, що це не остаточні результати. В кількох громадах представник Комітету виборців Владислав Телень прогнозує судові процеси. Тому переможці, за його словами, можуть бути оголошені через тиждень.

В день виборів за правопорядком слідкувало близько 300 правоохоронців.

«Грубих порушень не зафіксовано. В день голосування було 10 звернень громадян про можливі порушення. Із тих що заслуговують увагу – повідомлення про підкуп виборців, три порушення порядку використання виборчого бюлетеня, і одне хуліганство.

Щодо підкупу виборців, інформація була по Немирівському району. Звернувся житель м. Київ про те, що до його сестри приїхали невідомі і вручили новорічний подарунок в якому він знайшов гроші. Він прибув до райвідділу – приніс подарунок, а з кишені витягнув гроші. Проводиться перевірка.

Другий факт – підкуп виборців: на виборчій дільниці жінка жінці віддала гроші. Виїхала оперативна група, було встановлено що жінка перед цим позичала односельчанці гроші, а та їй віддала.

Щодо бюлетенів. Був один факт, теж виїхала слідчо-оперативна група. Встановлено, що це виїхала представник виборчої дільниці до тих осіб, які не могли самі прийти. Тому виїжджали із скринькою і бюлетенями. Ще один виклик – жінка сфотографувала бюлетень. Також журналісти повідомляли, що в магазині продають бюлетені, але дана інформація не підтвердилась.

Зафіксовано факт хуліганства – виборець не поділив свої погляди з головою виборчої дільниці, і нецензурно висловлювався. Особа була встановлена і затримана. Буде складено адміністративний матеріал за фактом дрібного хуліганства», - повідомив начальник Управління превентивної діяльності Гу Нацполіції у Вінницькій області Ігор Слободянюк.

Загалом за період виборів 11 та 18 грудня правоохоронці отримали 35 звернень, з них по 4 порушено кримінальні провадження. По трьох закрито, по інших проводиться перевірка.

За словами координатора громадського спостереження ОПОРИ Наталії Величко, вибори 18 грудня загалом відбулись переважно з дотриманням виборчого законодавства і у відповідності з конкретністю і прозорістю виборчого процесу.

«Окремі випадки зафіксовані спостерігачами ОПОРИ не мали системного організованого характеру і не вплинули на результати виборів,- повідомила Наталія Величко.

Вінниця.info