17 лип. 2017 11:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

114

0

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів


Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів

Літо 2017 року перейшло екватор. Проте чимало вінничан ще не встигли відпочити. Ламають голову, як економічно провести відпустку та оздоровитися. Найбільш популярні курортні зони, розуміючи свою актуальність, підвищили розцінки на проживання.  В середньому, кімната із зручностями на двох у Чорного моря, обійдеться від 400 гривень. Чи не у двічі дешевше ці ж послуги пропонують біля Азовського, на східній частині України. Зокрема у Маріуполі. Раніше, це місто називали промислово-заводським. Тепер прифронтовим. Через військову агресію на території Донбасу, воно входить у межі зони АТО. Та за останні півтора року тут все почало кардинально змінюватися. Самі місцеві жителі вже називають Маріуполь – містом безпечним для життя. Відтепер докладають максимум зусиль, аби перетворити його на курортно-туристичне.  Як їм це дається, проінспектували журналісти Вінниця.info.

ДОРОГА ДО МАРІУПОЛЯ

Від Вінниці до Маріуполя дістатися можна двома шляхами. Потягом №70 Львів-Маріуполь. Він відправляється о 00:49 з Залізничного вокзалу, на місце прибуває о 19:05. Квитки на плацкарт в один бік обійдуться по 180 грн. за місце. До 300 грн. у купе. В дорозі понад 21 години.

Інший шлях – автомобілем (автобусного сполучення немає). Від Вінниці до Маріуполя 915 кілометрів. На шляху до підконтрольній Україні Донеччини: Черкаська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області. Зупинитися на перепочинок дозволяють на будь-яких заправках. Перекусити там можна від 50 грн (хот-дог, кава). Санвузол безкоштовний. Альтернативний варіант - придорожні кафе. За порцію пельменів просять 35 гривень. На п’ять дорожча солянка. На Херсонщині на узбіччях торгують кавунами. Один кілограм – 6 грн. Проте місцеві зауважують, самі ще їх не куштували, чекають кінця серпня. Тоді для баштанових найкращій період дозрівання. 

Стан доріг у більш-менш задовільному стані. Найгірше у Гайсинському районі та на Мелітопольській трасі.  

БЕЗПЕКА ПРИФРОНТОВОГО МІСТА

Від Херсону до Маріуполя три блокпости. Тут перевіряють документи мандрівників та автомобілі. Процедура недовга, займає до 10 хв. У самому Маріуполі перевіряють  правоохоронці,  військові.  Підкріплює їх потужна електронна система відео-спостереження. Її називають «розумною», адже та миттєво визначає, чи не мають проблем із законом люди, які увійшли в об’єктив камер. Також скануються автомобілі та їх номерні знаки.  Якщо машина у розшуку, система миттєво спрацьовує.

По Маріуполю також встановлено понад 30 подібних смарт-камер, які у цілодобово слідкують за життям міста. Всі вони виводяться на єдиний монітор штабу Нацполіції Донецької області де фіксують а згодом і усувують порушення.

Заходи безпеки у місті посилили до рівня найбільших міст світу. Після теракту у 2014 році, коли 24 січня Маріуполь із боку Саханки терористи обстріляли околицю міста реактивними системами залпового вогню «Град». У мікрорайоні Східний, де мешкало 30 тисяч людей, поцілили по ринку та житловим будинкам. Унаслідок обстрілу бойовиків загинуло 30-ро людей. Тому у місті і встановили найпотужнішу систему відео-нагляду. Подібні є лише в Сінгапурі, Абу-Дабі, Лондоні та Нью-Йорку.

До кінця року у місті встановлять 20 блоків нової системи оповіщення. Ще 40-к  – на муніципальних об’єктах  соціальної інфраструктури. Усі вони будуть під’єднанні до єдиної системи.

ЖИТЛО З ВИДОМ НА МОРЕ

Зняти житло неподалік громадських пляжів в Маріуполі пропонують місцеві жителі. Про це з ними можна домовитися безпосередньо на місці. Найзручніше це робити у Приморському мікрорайоні. З персони за добу просять сотню гривень.

«І це дуже дорого, бо це кімнати з усіма зручностями. Дуже близько до моря. Є варіанти дешевше, але вже не з такими крутими умовами», - зауважує місцевий Нікіфор.

Вздовж берегової зони чимало готелів. За добу в стандартному двомісному номері  на 16 квадратних метрів просять в середньому 600 грн.  В кімнаті: двоспальне ліжко, універсальний письмовий стіл стілець, міні-бар, міні-сейф, телевізор (місцеве, супутникове телебачення), телефон, Wi-Fi, платтяна шафа, душ, санвузол. Двомісний «люкс» обійдеться 1200 грн.

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів

ВІДПОЧИНОК БІЛЯ МОРЯ

Маріупольські громадські пляжі займають 8 кілометрів вздовж берега. З травня по середину вересня по будням тут за добу відпочивають до 15 тисяч людей. На вихідні, вдвічі більше. Один з пляжів спеціально облаштований для людей з особливими потребами. Це єдиний подібний в Україні.

«По середам до нас централізовано привозять людей-інвалідів. Ми їм допомагаємо. Є всі засоби безпеки. До води змонтована конструкція, яка передбачає спуск на візку», - каже працівник рятувально-водолазної служби міста Родіон. 

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 2

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 3

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 4

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 5

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 6

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 7

Самі маріупольці купатися їздять здебільшого у приміське село Піщанка. Від міста воно знаходиться у кількох кілометрах. Дістатися туди можна на маршрутних автобусах (5 грн.) та таксі (від 35 грн.).

«У багатьох місцевих тут дачі та житлові будинки. Пляжі знаходяться подалі від Морського порту та далеко від заводу «Азовсталь», - зауважує жителька Маріуполя Ольга.

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 8

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 9

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 10

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 11

Всі пляжі Маріуполя безкоштовні. Берег усіяний білим піском. Централізованої торгівлі на пляжах немає. Заклади громадського харчування знаходяться за межами. Єдиний, неподалік води  – «Санта Барбара» на Центральному пляжі.

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 12

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 13

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 14

Вартість проїзду у тролейбусах та трамваях Маріуполя – 3,50 грн.

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 15

КУЛЬТУРНИЙ ВІДПОЧИНОК

Депресія після теракту 2014 року в Маріуполі минула за рік. І хоч у двох десятках кілометрів тривають бої та інколи чути розриви снарядів, поступово відновлюється культурне життя міста. Для людей постійно влаштовують розважальні акції, проводять масові концерти.  Останній з них – триденний музичний фестиваль «MRPL-CITY». На початку липня  сюди з’їхалися найпопулярніші гурти та співаки України. Щоденно на пляжі, де проходив захід, збиралося по 10-15 тисяч людей.

«Для нас це однозначно виклик. Хочемо довести всій нашій країні, що у Маріуполі безпечно. Що тут можуть проходити свята. Тут таке ж життя, як і в інших містах. Міри безпеки були дійсно серйозними. Кілька контролюючих сил працювало. Нацгвардія, Нацполіція, власна охорона, берегова охорона. Плюс кінологи, піротехніки. Кожного дня територія перевірялася не менше двох годин. Камери відеоспостереження були встановлені не лише з місця проведення фесту, контролювалися  і шляхи під’їзду до нього. Все фіксувалося в режимі онлайн. Подібні мироприємства – лакмусовий папір для місцевої влади та силових структур. Звичайно, і для нас, як організаторів. Адже ми взяли на себе відповідальність за людей. Приємно, що були глядачі з інших міст України. Будемо проводити подібний фест щорічно», - розповів організатор Володимир Селіванов.

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 16

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 17

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 18

Місцева влада стратегічно налаштована на розвиток Маріуполя, як курортно-туристичного міста. Тому будуть продовжувати та розвивати його культурне життя.

«2016 рік ми присвятили внутрішнім змінам міста та людей. Провели ряд масштабних мироприємств, завдяки яким люди змогли вийти на вулицю, розважитися, скинути з себе страхи війни. За цей час населення вже не так гостро відчуває ризик. На перше місце для них вийшли комунальні проблеми. І ми зрозуміли, місто видихнуло. Маріуполь - безпечне місто. Зробимо його ще й комфортним», - констатує міський голова Вадим Бойченко.

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 19

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 20

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 21

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 22

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 23

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 24

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 25

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 26

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 27

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 28

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 29

Відпочинок у прифронтовому місті. Маріуполь чекає вінницьких туристів - фото 30

Продовження розповіді про відновлення Маріуполя та його життя, вже у найближчий час.

Вінниця.info

title