4 лют. 2016 10:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Афіша Вінниці
0

62

0

Вінничан очікує чотири дні вишуканого джазу і класики

Вінничан очікує чотири дні вишуканого джазу і класики

 У Вінниці відбудеться форум молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя»


Вінничан очікує чотири дні вишуканого джазу і класики

 З 24 по 27 лютого у Вінниці звучатимуть авангард, класика та джаз. В ці дні проходитиме форум молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя». Весь цикл музичних концертів відбуватиметься під гаслом «Слухай українське!». На сцену виходитимуть вінницькі, львівські та франківські віртуози, а муніципальний естрадно-духовий оркестр «ВінБенд» відсвяткує свій день народження під час Форуму. 

Про це інформує Департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

Форум молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Авангард. Класика. Джаз» вперше відбувся у лютому 2001 року завдяки підтримки Польського інституту в Києві та фестивалю сучасної музики «Контрасти» м. Львів. Автором проекту є Заслужена артистка України, Президент Благодійного Фонду сприяння розвитку талантів Поділля Ірина Френкель.

«За 15 років існування Форуму відбулось більш ніж півсотні всеукраїнських прем’єр та навіть три світових. В різні роки було презентовано сучасне академічне мистецтво Німеччини, Австрії, Швейцарії, США, Польщі» – розповідає Ірина Френкель, – Форум дав життя проекту «Музика Голівуду», який понад десять років мандрує містами України. Але прем’єра відбулась саме у Вінниці. На прем’єрному концерті у Вінниці у 2007 році був присутній Надзвичайний та повноважний посол США в Україні Уїльям Тейлор. Після 2008 року автори зробили акцент на українській академічній музиці. Відомі композитори України – Мирослав Скорик, Валентин Сильвестров, Євген Станкович, Віталій Годзяцький, Іван Небесний, Юрій Ланюк та багато інших –презентували авторські концерти у Вінниці. Форум дав дорогу багатьом молодим музикантам та колективам. Всі ці роки ми плідно співпрацюємо із фестивалем «Контрасти» у Львові».

«Форум відбувається під гаслом «Слухай українське!» –каже виконуючий обов’язки директора департаменту культури ВМР Максим Філанчук, – це дуже важливо під час військових подій на Сході. Завдяки мистецтву підтримується дух нації, формується позитивний настрій та за допомогою «культурної дипломатії» ми демонструємо світові, що ми непереможний народ, який має глибоке культурне коріння. Ми будемо захищати власну культуру і переможемо в сьогоднішньому протистоянні!»

У 2009 році Форум вперше відбувся під гаслом «Слухай українське!». З цього часу організатори постійно повертаються до цієї теми, намагаючись презентувати найкращі зразки української академічної музики. Організаторами цьогорічного проекту виступили департамент культури Вінницької міської ради, Благодійний фонд сприяння розвитку талантів «Поділля», Вінницька обласна філармонія та Центр концертних і фестивальних програм.

День перший. Духовна музика. Біла Фарба. Відкриватиме форум 24 лютого концертна програма хорової музики подільських композиторів ХХ сторіччя та сучасних авторів у виконанні чоловічого хорового ансамблю «Бревіс» Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича (художній керівник Ярослав Кушка). Концерт уславленого співочого колективу, що носитиме назву «Від коляди до сьогодення», розпочнеться у середу 24 лютого о 17.00 у галереї «ІнтерШик».

День перший. Джаз мого міста. Жовта Фарба. А вже о 18.30 цього ж дня, але у концертному залі філармонії (Хмельницьке шосе, 7), звучатиме джаз від гостей з Івано-Франківська та від вінницьких майстрів жанру. Джазовий квартет «Art Prestige» у складі Арсена Бучинського (контрабас), Мирослава Пасічняка (саксофон), Романа Микитюка (фортепіано) та Богдана Ткачука (ударні) везе авторську музику та сучасний джаз з культурної столиці Прикарпаття. Вінницькі варіації на теми джазових стандартів демонструватимуть співачка та композитор Оксана Славна і джазовий квартет «Експромт» у складі Юрія Кондрицького (клавішні), Олега Прокопчука (гітара), Юрія Гузєєва (контрабас) та Дениса Яцини (ударні). Ця велика концертна програма джазового джему носитиме назву «Джаз мого міста: Івано-Франківськ – Вінниця» та справить неабияке враження на поціновувачів розмаїтої імпровізаційної музики.

День другий. Класичні майстер – класи. Зелена фарба. Напередодні третього концерту Форуму відбудуться майстер-класи з ансамблевої гри від соліста камерного ансамблю «Leopolis» Мирослава Драгана (фортепіано). Запрошуємо 25 лютого о 15.30 всіх бажаючих молодих вінницьких музикантів у ВДМШ №1(вул. Архітектора Артинова, 21) на цікавий урок від майстра.

День третій. Від романтизму до сучасності. Червона фарба. 26 лютого вінничани почують львівських віртуозів – камерний ансамбль «Leopolis». О 18.30 у залі філармонії в цей день розпочнеться концертна програма «Від романтизму до сучасності» у виконанні львів’ян. Зіркові солісти Мирослав Драган (фортепіано), Марко Комонько (скрипка) та Ярослав Мигаль (віолончель) познайомлять вінничан з музикою різних часів, звучатимуть твори авторства Шопена, Скорика та багатьох інших композиторів.

День четвертий. Золото джазових стандартів. Закриття форуму відбудеться у суботу 27 лютого. О 18.30 у залі філармонії великою та святковою концертною програмою завершуватиме Форум муніципальний естрадно-духовий оркестр «ВінБенд» (художній керівник заслужений артист України Валерій Новосад). Музична програма носитиме назву «День народження у колі друзів», адже колектив, що складається з кращих музикантів міста, святкуватиме свій восьмий день народження презентуючи кращі номери за весь час свого існування. Під час цього концерту вінничани почують неперевершений джаз у виконанні місцевих талантів. На сцену з оркестром виходитимуть лауреати Всеукраїнських та міжнародних конкурсів Еліна Мбані, Ольга Мельник, Олена Гернега, Настя Коберська, Самір Відрашко, Валерій Батирєв, та інші.

Приходьте слухати різнобарвну музику у виконанні українських музичних талантів! Довідки за телефоном: 660-691.

ВИННИЦА.info